Anmeldelse

17.08.23

Vintroduktion med Sif: Når vinen skal gå naturens gang

Anmelderen har taget imod en udfordring og er særlig blevet begejstret over den hvide naturvin.
”Det er også en super hyggelig måde at være sammen på og at få set hinanden,” fortæller Martin Holmboe om det vinøse makkerskab med Rasmus Køjborg. Vine er stillet til rådighed af forhandlerne. (Fotos: Sif Meincke)
”Det er også en super hyggelig måde at være sammen på og at få set hinanden,” fortæller Martin Holmboe om det vinøse makkerskab med Rasmus Køjborg. Vine er stillet til rådighed af forhandlerne. (Fotos: Sif Meincke)

Er du klar på at blive omvendt for altid? Sådan spurgte min gamle nabo, Martin Holmboe, der har startet en webshop udelukkende med naturvine. 

Når der er en, der giver mig et ultimatum, kan jeg godt blive lidt bange. Tænk, hvis det er rigtigt. Tænk, hvis jeg blev omvendt, det har jeg faktisk ikke lyst til, så det vil være alt for meget god konventionel vin, jeg så ikke længere ville kunne sætte pris på. For ikke at tale om den voksende vinsamling (uden en eneste naturvin), vi er ved at opbygge herhjemme. 

Men jeg besluttede alligevel at tage chancen og tage til smagningen. Jeg er tidligere gået uden om dem, men de seneste par måneder har jeg haft et par oplevelser – dog begge gange med hvidvine. De var virkelig spændende, blev ved med at overraske og havde en masse råd og gærnoter. 

Hvad er naturvin? Det er vin, der først og fremmest er dyrket økologisk eller biodynamisk. Og så er den naturgæret. Den er altså ikke tilsat ekstra gær, men bruger kun den gæring, der naturligt opstår i druesaften. Den er heller ikke tilsat svovl eller for den sags skyld andre ting; vinmageren lader så vidt muligt vinen gå naturens gang.

Martin Holmboe og hans makker Rasmus Køjborg startede Biowine.dk for fire år siden. Det er udelukkende på hobbyplan. De laver alt selv, tager på messer, vinrejser, opdaterer webshop, sender ordrer ud, svarer på alle mails osv. De to gamle handelskolevenner kan lige få det til at løbe rundt og får også dækket deres besøg på vinmesser og vinslotte rundt i Europa.

Godt inde i smagningen af i alt 11 flasker blev jeg bekræftet i mine tidligere betragtninger omkring naturvin: At hvidvinene er spændende, med noter af gær, råd, brød, på en helt anden måde end kontroversielle vine tit kan fremkalde. Der er mange flere undernoter, man virkelig kan hige efter og bliver ret afhængig af. 

De røde derimod er virkelig svære. De er kedelige, de er sure, det er ikke bare syre. Men man behøver jo ikke være til rød naturvin, selvom man er til hvid naturvin.

Tre udvalgte vine fra smagningen

Coince Ta Bulle Pet Nat Rosé, 3 stjerner (ud af 6 mulige) 

Denne flaske er fra Bordeaux. Men da der ofte hos naturvinbønder bliver brugt druer, som ikke er tilladte i Bordeaux, og vinen ikke er fremstillet på den tilladte måde, må de ikke skrive Bordeaux på etiketten. Derfor står der altid Vin de France.

Dette er en rød drue Pet Nat. Den er gæret sidste gang på flasken, og dermed er den let perlende og skal serveres kold som en champagne. Rasmus og Martin fortæller, at der er stor forskel på, hvor lidt og hvor meget flaskerne perler. Og det er charmen ved naturvin, at flaskerne aldrig helt er ens, men en oplevelse, hver gang man åbner en flaske. Den har en meget kraftig note af grape. En frisk og lækker vin.
Købes hos Biowine.dk, 149 kr.

Clos de la Molenie Blanc, 4 stjerner

Her er masser af florale noter, hvor specielt violer træder frem. Der er mango, men også en sødlakrids. Vinen har ligget på akacietræsfad og amfora, som er et stort stentøjsæg. Det skulle afgive ro og fred til vinen. Denne vin er lavet på 100% Sauvignon Blanc og er en meget lækker vin.
Købes hos biowine.dk,149 kr.

Orchis 2021, 5 stjerner

Orangevin er vin, der er lavet på grønne druer, hvor mosten har haft skalkontakt i noget tid, det kan være fra dage til måneder (på samme måde som man gør med rødvin).

Denne vin på 100% Sauvignon Blanc har ligget og macereret i 20 dage og er derfor en orangevin. Der er masser af gærnoter og råd. Den er vild, næsten voldsom i munden. I like!
Købes hos biowine.dk, 159 kr.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter