Anmeldelse

08.03.23

Vintroduktion med Sif: Kvinder skal fejres med champagne

Sif Meincke fortæller om smagen af prestige og anmelder et udvalg af aktuelle bobler på markedet.

Alle verdens kvinder skal fejres den 8. marts. Jeg ville selv ønske, jeg kunne tillade mig at fejre livet som ’Madam Jacques’, Lily Bollinger, i hendes berømte citat, for jeg elsker champagne præcis lige så meget. Citatet lyder:

Jeg drikker det, når jeg er glad og når jeg er trist 
Somme tider drikker jeg det alene
Når jeg har selskab, betragter jeg det som obligatorisk 
Jeg nipper til det, når jeg ikke er sulten, og drikker det, når jeg er
Ellers rører jeg det aldrig – medmindre jeg er tørstig 

Ud over at vi bruger champagne til at fejre livets højdepunkter, så er champagne også lig med rigdom, overflod og prestige. Derfor er der selvsagt en masse kendisser, der er vilde med champagne. Winston Churchill drak efter sigende to flasker champagne om dagen og var især glad for Pol Roger, som også satte sørgerand på flasker, da han døde i 1965.

Men hvornår er champagne en champagne?

For det første skal en champagne selvfølgelig være fra Champagne-distriktet, der er en af de nordligste grænser for vinproduktion. Der er i gennemsnit 11 grader i Champagne, og der er oftest streng frost om vinteren. Forårsfrosten, som kan komme i april, er en trussel for, at druerne kan blive ødelagt, fordi knopskydningerne på stokkene er begyndt der. 

Alligevel er området det bedste sted at dyrke champagne. Før kunstgødning blev opfundet, kunne der kun dyrkes vin i Champagne. Intet andet ville gro på grund af de meget kalkholdige marker. Til gengæld er kalken helt perfekt til vinproduktion. Den er porøs og virker som en svamp, når det regner. Hvilket er en perfekt måde at tilføre vand til vinstokkene. Og modsat, regner det for meget, dræner kalken vandet væk, og kalken opfanger også solens stråler, så den kan give varme videre til stokkene om natten, hvor der kan være rigtig koldt.

Fremstillingen af champagne skal foregå på den klassiske champagnemetode, methode traditionelle. Det er kort fortalt, at man ved andengæringen tilfører gær og sukker ned i flasken, der fremprovokerer den gæring hvor boblerne opstår. Det er tilladt at bruge syv druesorter, men oftest benyttes kun Pinot Noir, Meunier og Chardonnay. Det er også kun de tre druer, der er benyttet i de anmeldte vine nedenfor. 

Og hvordan smager den så? Jo, champagne kan have rigtig mange forskellige noter, lige fra det friske, syrlige og sprøde, til noter af brød, råd og fad. Champagne sødes, afhængigt af om der skal laves en Semi-Dec, som er meget sød og drikkes til kage, eller om det er en Extra Brut, som kun får tilført ganske lidt sukker og i øvrigt er perfekt til østers.

Men når man taler om champagne, så er det typisk Brut eller en Extra Brut, altså en tør champagne, som kun får tilført ganske lidt Dosage, som det hedder, når man tilfører sukker til champagnen. Det var også det, Madam Bollinger foretrak at drikke. De udvalgte champagner nedenfor er alle ”tørre” – da det selvfølgelig også er det, jeg drikker.

Huré Frères, Blanc de Blanc, 2017, Extra Brut: 5 stjerner (ud af 6 mulige) 

Noter af gær, råd, bitter frugt og grønne syrlige æbler. Jeg er vild med champagne, der har råd og gærsmag, det giver en mere hel oplevelse. Blanc de Blanc betyder, at den kun er lavet på hvide druer og oftest som her 100% Chardonnay. Dejlige bobler, der bliver i glasset længe. Er utrolig lækker til skaldyr. 
Købes hos Laudrup Vin, 499 kr. 

EPC Blanc de Blancs, NV, Brut: 4 stjerner

Duft af banan og noter af brioche, røg, pærer, gær, violer, fløde og honning. Briochenoten hører til en af mine favoritter. Er der briochenoter tilstede, så behøver man ikke spise snack til champagnen. Det er en NV, en non vintage, som betyder, at druerne ikke er fra en bestemt årgang, men er en blanding af most fra en række årgange. På denne måde kan vinmagerne lave den præcis samme smag hvert år.
Købes hos Den Sidste Flaske, 289 kr. 

Piper-Heidsieck, NV, Brut: 4 stjerner

En mild og let champagne, duft af cremet smør og med noter af lycheefrugt, friske nødder og grønne æbler. Det er en nem champagne, som de fleste kan lide. Og god til det meste mad med lidt mildere smage.
Købes hos Meny Illum, 349 kr.

Bernard Remy, Carte Blanche, NV, Brut: 4 stjerner

Dufter mildt af blomstereng og brioche. En mild smag af candy, hvid peber med et bittert touch af citrus. Her er et mix af de tre klassiske druer, Pinot Noir, Chardonnay og en smule Meunier. En frisk og mild flaske, som godt kan serveres til en fisk eller kylling. 
Købes hos Sigurd Müller, 245 kr. 

Collery, NV, Brut: 5 stjerner

Her er alt det gode hø, råd, jern, gær og brioche og en sødme af moden melon. Denne vin er lavet på 80 % Pinot Noir og 20% Chardonnay. En meget spændende champagne, som jeg helt sikkert vil komme tilbage til. 
Købes hos Champagne for Alle, 350 kr. 

André Jacquart Vertus Expérience 1. cru, NV, Extra Brut: 6 stjerner

Virkelig spændende både i næse og mund. Her er bunker af noter, blandt andet gær, tør lakrids, brød, røg, råd, en lækker hø, græs, fad, timian, støv, spicy og læder. smager af vildskab, og det er noter, jeg hungrer efter – jeg vil have mer’!
Købes hos Husted Vin, 449 kr. v/6 flasker. 

Beurton & Fils Reserve 424, NV, Brut: 4 stjerner

En god duft af candy og moden pære. Smager af rose og honningmelon, og den har en sødme over sig. Også her er den blandet med de tre klassiske druer. Jeg vil nyde at servere den til en foie gras med pærechutney. 
Købes hos AndrupVin.dk, 289 kr. v/6 flasker.  

Vinene er stillet til rådighed af forhandlere. 

PS: Kan du alligevel ikke drikke en hel flaske på én gang, så glæd dig til næste uge, der tester jeg champagnepropper – eller champagnestopper, som de korrekt hedder. Spoiler: Det virker faktisk!

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter