Er svaret på Hamas bestialske angreb den 7. oktober den pacifistiske norske sang ’Kringsatt af fiender’? Det mener Menighedsrådet ved Københavns Domkirke, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og Danske Kirkers Råd.
Hvis du er enig i det, kan du jo gå om ad Nørregade på søndag og synge med.
Sammen med NGO’en Folkekirkens Nødhjælp har de nemlig på søndag inviteret til gudstjeneste i Domkirken i København med lystænding og bøn for fred. ”Ved gudstjenesten vil vi lytte til Bibelens ord, synge Kringsatt av fiender”, skriver de i invitationen.
Nu er der jo ikke noget galt i at gå til gudstjeneste og bede en bøn. Og det ligger mig fjernt at opfordre nogen til at undlade at bruge deres søndag på kirkegang. Og et budskab om fred med den gamle stalinist Nordahl Griegs sang er da også ganske uskadeligt.
Men Menighedsrådet ved Domkirken og de to andre kirkelige organisationer skal vide, at når de arrangerer en gudstjeneste sammen med Folkekirkens Nødhjælp i denne anledning, så er de ikke længere blot gode kristne, der beder om fred.
Så er de part i konflikten mellem islam og den jødiske stat. På islams side.
Folkekirkens Nødhjælp forsøger at fastholde, at man ikke holder med nogen af parterne, men deres samarbejdspartnere i Gaza og på Vestbredden fortæller om deres placering i konflikten. Og den er så langt fra det pacifistiske budskab i sangen, som man kan komme.
Der kan nævnes mange eksempler, men lad mig blot trække nogle få frem til at anskueliggøre, hvad der foregår.
Vil afvikle Israel
I perioden 2019 – 2022 ydede Folkekirkens Nødhjælp 300.000 kroner i støtte til den palæstinensiske organisation Badil. Badil er uforsonlig i forhold til Israel. Den taler om den ’ulovlige delingsplan fra 1947’, vil ikke anerkende Israel og opfordrer til international boykot af israelske varer.
I november 2022 udstedte Badil et manifest, som blandt andet opfordrede FN til at trække anerkendelsen af Israel tilbage: ”The UN must recognize “Israel” as a colonial and apartheid regime that third states must work individually and/or jointly towards dismantling.
En rimelig klar krigserklæring.
Badils propaganda er lige så uforsonlig som deres politik og med umiskendelige anti-semitiske virkemidler. De to billeder er under er plakater fremstillet af Badil.
Badil propaganda
Hylder martyriet
I perioden 2020-2022 fik Palvision, en anden palæstinensisk organisation, 1,3 millioner kroner af Folkekirkens Nødhjælp. Palvision omtaler konsekvent Israel, som ’området, der blev besat i 1948’. Fra Palvisions meritter vil jeg fremhæve bestyrelsesmedlemmers og ansattes trang til at hylde terrorister og deres gerninger. Der er mange eksempler. Her nævner jeg kun to for at anskueliggøre, hvad organisationen står for.
Den 27. februar 2017 slog projektkoordinatoren i Palvision, Amer Daragma, et billede op på Facebook af en selvmordsbomber fra Al-Aqsa martyrernes brigade med ordene ’vores heltmodige selvmordsbomber’. Det var på 15-året for selvmordsangrebet, som kostede 10 civile israelere livet inklusive 5 børn. Samme dag delte han en opfordring fra Fatah til at deltage i en demonstration til ære for Al-Aqsa martyren.
De gamle terrorister er helte
Khalil Issa, som er ansat i en ledende stilling i Palvision uploadede på 40års-dagen for busmassakren i Israel, som kostede 38 civile israelere livet, et billede af den kvindelige terrorist Dalal Mughrabi, som deltog i terrorangrebet. Khalil Issa lod billedet ledsage af den syriske digters Nizar Qabbanis ord: “På den 11. dag i marts 1978 lykkedes det 12 mand og 1 kvinde at grundlægge republikken Palæstina inde i en bus, og deres republik eksisterede i 4 timer. Det betyder mindre, hvor længe de overlevede. Det betyder alt, at republikken blev grundlagt.”
Khalil Issas valg af teksten, som anpriser angrebet i 1978, har en klar parallel til Hamas bestialske angreb den 7. oktober. Hamas vidste godt, at angrebet ikke kunne føre til andet end nederlag, men det var også lige meget. Det vigtige var at udføre angrebet, bruge volden som våben og dø i udåden.
Blindhed kendetegner Folkekirkens Nødhjælp
Jeg ved godt, at de gode mennesker i Folkekirkens Nødhjælp ikke vil erkende, at de på nogen måde bakker op om terror eller dem, der hylder terroren. Men blindhed er ofte et kendetegn i international nødhjælp og udviklingsarbejde.
Naivitet går hånd i hånd med en insisteren på, at humanisme og godgørenhed er dominerende kendetegn ved alle mennesker, blot de kan puttes i kassen med de ’forfulgte og undertrykte’. Det er en gammel venstrefløjsparole, som tilbage i 70’erne blev opfundet til at retfærdiggøre støtte til alverdens morderiske frihedsbevægelser fra Cubas Fidel Castro over PFLP’s George Habash til Cambodias Polpot: ”Et undertrykt folk har altid ret”
Det passer ikke. Sådan er verden ikke. Men det er den verden, som Folkekirkens Nødhjælp stadigvæk lever i.