Artikel

28.01.22

Premium

Den menaptiske faktor

Det er ikke tilstrækkeligt at opdele indvandrerne i vestlige og ikke-vestlige, har også den nuværende regering erkendt med sin tilslutning til kategorien MENAPT-landene. Her i temaugens weekend tager Kontrast et kig på, hvad det går ud på, og forskellen i kriminalitet mellem den type indvandrere og andre.
Foto: Rockwool Fonden, red.
Foto: Rockwool Fonden, red.

Landets udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye udtalte sidste år, at hvis gruppen af ikke vestlige indvandrere udelukkende bestod af sydamerikanere og østasiater, kunne man lukke hans ministerium i morgen. En lukning er der imidlertid ikke udsigt til lige foreløbig. Gennem over 50 år har der været en voksende opgave med at integrere borgere med baggrund i det bælte, der strækker sig fra Marokko ved Atlanterhavet mod vest til Pakistan i øst, fra Tyrkiet i nord til Somalia i syd, og som har fået det statistiske begreb MENAPT-landene.

De statistiske forskelle mellem borgere i Danmark med oprindelse i MENAPT-landene og andre med ikke-vestlig herkomst er til at få øje på i den nye undersøgelse fra Unitos, som Kontrast har omtalt, og i andre undersøgelser før den. Udlændinge- og Integrationsministeriet har bedt Danmarks Statistik om at holde øje med den nye kategori. Og begrebet er et fremskridt i forskningen, mener Lars Højsgaard Andersen, kriminalitetsforsker ved Rockwool Fondens forskningsenhed:

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen