Artikel

14.03.23

Ibi-Pippi: Derfor vil jeg i kvindefængsel

Det er ikke en provokation eller en kunstnerisk happening, der ligger bag mit kønsskifte, understreger den nyligt hærværksdømte Ibi-Pippi Orup Hedegaard over for Kontrast.
Foto: Privatfoto + Asger Jorn/Museum Jorn/Ibi-Pippi
Foto: Privatfoto + Asger Jorn/Museum Jorn/Ibi-Pippi

Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev onsdag idømt en bøde på 1,9 millioner kroner og halvandet års fængsel for at have bedrevet hærværk mod kunstværket Den foruroligende ælling af Asger Jorn. Nu ønsker provokunstneren, der juridisk skiftede køn i 2015, at afsone i et kvindefængsel.

Men hvorfor har Ibi-Pippi, der offentligt fremstår som en mand, det ønske – og er kønsskiftet oprigtigt eller en kunstnerisk happening og en provokation? Det kontaktede Kontrast kunstneren for at få afklaret.

Hvorfor vil du gerne afsone i kvindefængsel?

“Jeg er juridisk kvinde, og jeg bliver jo sidestillet med en kvinde i alle andre sammenhænge i samfundet. Det er otte år siden, jeg skiftede køn. Derfor synes jeg også, at det var mest naturligt at afsone i et kvindefængsel.”

Hvad frygter du kunne ske, hvis du skulle afsone i et mandefængsel? 

“Jeg ville få det dårligt med mig selv. Jeg opfatter mig selv som en kvinde, så at skulle spærres inde med en masse mænd ville jeg opfatte som en dobbeltstraf, og det ville jeg have det voldsomt ubehageligt med.”

Er der noget konkret, du frygter kunne ske, hvis du kom i et mandefængsel?

“Det er svært at sætte ord på, for jeg har aldrig været i fængsel eller straffet før, men jeg frygter da, at jeg kunne være ekstra udsat.”

Men så vidt jeg kan se, præsenterer du dig ikke som en kvinde udadtil?

“Jeg klæder mig ikke som en kvinde, hvis det er det, du mener. Jeg tror, de fleste vil mene, jeg er temmelig feminint anlagt. Men jeg klæder mig ikke i kvindetøj offentligt, for det har jeg ikke behov for. Jeg har også små børn, som jeg følger i børnehave, og i den forbindelse synes jeg ikke, det er nødvendigt at fremstå som kvinde i det offentlige rum. Jeg er ofte kvinde for mig selv, men jeg har ikke brug for at udstille det udadtil. Det er ikke der, mit behov ligger. Det er i det indre rum, det er en ting for mig.”

Hvordan er du kvinde for dig selv?

“Det kan være, at jeg går klædt i kvindetøj, at jeg tager sminke eller neglelak på. Det kan være på mange forskellige måder. Det kan også være, jeg går ud. Men her er vi inde i et meget privat rum, som jeg ikke har lyst til at udstille yderligere.”

Ifølge medierne, så kalder dine børn dig stadig for far … 

“Ja, de har jo en mor allerede.”

De kunne vel godt kalde dig medmor?

“Det har aldrig været naturligt for os. Jeg havde allerede børn, som kaldte mig far, inden jeg blev Ibi-Pippi. Derfor var det mest naturligt, at børnene, som kom derefter, også gjorde det, i stedet for at de, som havde kaldt mig far hele livet, skulle til at kalde mig mor. Det ville blive meget rodet.”

Refererer dine venner stadig til dig som “han” og “ham”?

“Dem, som jeg har kendt i rigtigt mange år, inden jeg fik foretaget juridisk kønsskifte, gør. Og det tænker hverken de eller jeg over. Det er bare vores normale omgangstone,” siger Ibi-Pippi og fortsætter:

“Men mennesker, jeg møder, efter jeg har fået foretaget kønsskifte, kalder mig hun. Og jeg vil ikke sige, at jeg påtaler det, men jeg nævner det på en venlig måde, hvis ikke de gør det. Jeg har oplevet folk, som bevidst ignorerer det og ikke vil gøre det. De relationer dør ofte ud, fordi jeg ikke opfatter det som respektfuldt.”

Hvis der sidder en masse derude, som tænker, at dit kønsskifte måske også er en del af dit kunstneriske og provokatoriske virke, kan du så godt forstå det?

“Det kan jeg godt, men man skal huske, at mit kønsskifte ligger otte år tilbage i tiden. Der er ikke særlig mange, som laver et værk i så mange år. Jeg ville ikke involvere mig selv i noget så langvarigt. Og man skal også huske, at der er en masse problemer, som eksempelvis hvis man taler med offentlige myndigheder og ikke lyder som en kvinde, eller hvis man ikke kan legitimere sig og skal et eller andet. Der er en del gener, som jeg gerne var fri for.”

Når du har demonstreret din villighed til både at gå i fængsel og betale knap to millioner for kunsten, kan man måske også få den idé, at du var villig til at være tilsvarende kompromisløs i forhold til kønsskifte som kunstnerisk happening?

“Da jeg i sin tid gik ind i en svømmehal, blev det en kunstnerisk happening. Men det var for at bevise nogle problematikker i forhold til juridisk kønsskifte. Mit juridiske kønsskifte i sig selv er absolut ikke en kunstnerisk handling på nogen som helst måde. Det er en ægte ting,” siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard. 

Det bliver nu en afgørelse for Kriminalforsorgen, om Ibi-Pippi Orup Hedegaard skal afsone i et kvindefængsel, hvilket i Danmark betyder en kvindeafdeling i et fængsel, der rummer begge køn. I udgangspunktet bliver indsatte placeret efter deres juridiske køn ifølge CPR-registeret, hvor Ibi-Pippi Orup Hedegaard fremgår som kvinde. 

Ifølge flere medier ønsker Kriminalforsorgen dog ikke at kommentere den konkrete sag, og hvorvidt den kan blive en undtagelse fra reglen.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter