Artikel

18.11.22

Premium

Kan DeSantis gøre op med Trumpismen i det republikanske parti?

Efter sin storsejr i Florida er Ron DeSantis Donald Trumps største udfordrer til det republikanske præsidentkandidatur i 2024. Formanden for Konservativ Ungdom deltog i DeSantis' valgkamp og håber, at han er manden, som kan slå Trump.
Foto: Giorgio Viera/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Giorgio Viera/AFP/Ritzau Scanpix

“Florida is where woke goes to die,” udtalte Ron DeSantis efter sin store sejr ved midtvejsvalget i USA. Her vandt han med hele 20 procent ned til demokraterne i Florida, der ellers bliver betragtet som en svingstat, der kan gå til begge sider.

Med sine brede skuldre, et stort amerikansk flag i baggrunden og sin smukke kone ved sin side, gjorde han det klart, at wokeness ikke har noget at gøre i Florida.

Det er denne hårde konservative linje, der nu har katapulteret ham til toppen af det republikanske parti, og som har fået flere republikanske vælgere til at ønske, at han udfordrer Trump ved præsidentvalget i 2024.

At Trump sågar er begyndt at kalde DeSantis for øgenavne, hvilket han traditionelt gør over for dem, han anser som konkurrenter, kunne tyde på, at Trump også selv er af den opfattelse, at DeSantis kan true ham som præsidentkandidat. Med øgenavnet ‘DeSanctimonious’, fortsætter Trump stilen fra tidligere, hvor han blandt andet kaldte konkurrenterne Joe Biden for ‘Sleepy Joe’ og Jeb Bush for ‘Low Energy Jeb’.

Samme vurdering har landsformand for Konservativ Ungdom, Christian Holst Vigilius, der deltog i valgkampen for Ron DeSantis:

“Der var en enorm opbakning til DeSantis, da vi var rundt at stemme dørklokker. Befolkningen i Florida er meget tilfreds med hans indsats som Guvernør, både i forhold til hans corona-håndtering, hans rets- og immigrationspolitik og hans kontante linje over for den ekstreme identitetspolitik. Det er ikke tilfældigt, at mange spår ham som favoritten til at udfordre Trump som præsidentkandidat.”

Corona, udlændingepolitik og anti-wokeness

Særligt DeSantis’ coronahåndtering, anti-wokeness, og migrationspolitik bliver i flere amerikanske medier fremhævet, som de mest betydningsfulde årsager til hans store popularitet. DeSantis blev af mange vælgere anset som den store frihedskæmper under coronapandemien. Hans frihedsorienterede håndtering af coronapandemien stod i skarp kontrast til Demokraternes, ifølge konservative vælgere, overforsigtige tilgang.

I foråret 2022  indførte DeSantis desuden den kontroversielle lov “parental rights in education”, der forbyder undervisning i kønsidentitet og seksuel orientering for børn under tredje klassetrin. Helt konkret lyder det i lovteksten at “Classroom instruction by school personnel or third parties on sexual orientation or gender identity may not occur in kindergarten through grade 3 or in a manner that is not age-appropriate or developmentally appropriate for students in accordance with state standards.”

Loven, som modstandere har døbt “Don’t say gay”, bliver af konservative vælgere anset for et vigtigt skridt imod identitetspolitisk indflydelse på børn, og det overdrevne fokus på køn og seksualitet helt ned i de små klasser.

Den hårde udlændingepolitik har også været et af DeSantis’ populære politikområder. Mens Demokraterne ifølge konservative vælgere har været for bløde i grænse- og udlændingepolitikken, har DeSantis stået fast på kontroversielle løsninger. Blandt andet stod DeSantis bag at fylde to fly med migranter, som blev fløjet til Massachussetts, en demokratisk stat i USA, med det formål at fortælle demokraterne, at hvis de ønsker en lempelig udlændingepolitik, må de selv bære en større andel af byrderne. En manøvre der blev mødt med massiv kritik fra Demokraterne, blandt andet fordi de bliver udfordret på deres egne mærkesager, mener Holst Vigilius:

“Mange demokrater betragter ham som meget højreorienteret og skadelig for mange af de dagsordener, demokraterne sev står på,” fortæller Vigilius.

Selvom DeSantis er en populær guvernør, har han været udsat for kritik for at være udtalt Trump-støtte. Et forhold, der ifølge Vigilius bunder i Trumps gidseltagning af det republikanske parti: “Flere vi talte med bemærkede, at han burde tage opgøret med Trump,” siger han og uddyber:

“Vi talte også med en af de ansatte om Trump. Han kiggede sig over skulderen, før han gav os ret i, at det var på tide at komme af med ham. Det siger lidt om den måde, Trump har taget partiet som gidsel, hvor ingen siger ham imod, og kandidater føler sig tvunget til at bakke op, for at Trump giver dem sin støtte, og derved har en chance for at blive valgt.”

Netop dette ‘gidselforhold’, hvor republikanske kandidater på den ene side bliver nødt til at få Trumps opbakning og derved selv støtte Trump, og på den anden side ikke ønsker at følge Trumps politik og facon, kan være et overstået kapitel med DeSantis’ store popularitet.

“Da vi var rundt at stemme dørklokker, var der mange, der var utroligt glade for DeSantis, og som syntes, at han skulle stille op mod Trump, også selvom de ville være ærgerlige over at miste ham som guvernør,” fortæller Vigilius.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab