Artikel

20.02.23

Statistikker viser den borgerlige udfordring

Det er et ret begrænset antal danskere, der ligger klart til højre for midten på både økonomi og indvandringspolitik samtidig.

Hvis det på længere sigt bliver muligt at lette skatten, hvad vil du da foretrække: lavere skatter, eller forbedring af den offentlige service? Mener du, at indvandring udgør en alvorlig trussel mod dansk kultur?

Hvis du kan svare ja til begge disse spørgsmål, må du tænkes at være godt forankret i den borgerlige lejr. I virkeligheden bør vi forvente, at borgerlige vælgere åbenlyst foretrækker lavere skatter frem for bedre offentlig service.

Ikke desto mindre er det kun 25 procent af vælgerne, som foretrækker lavere skatter. 65 procent af vælgerne foretrækker bedre offentlig service.

Det viser resultaterne af en YouGov-undersøgelse gennemført af Aalborg Universitet med støtte fra Columbusfonden og Ugebrevet Mandag Morgen i perioden fra juni til august 2019.

Samtidig ser vi, at 31,4 procent af vælgerne i 2019 var helt enige i, at indvandringen udgør en alvorlig trussel mod den danske kultur. 18,5 procent var nærmest enige. Det er halvdelen af vælgerkorpset. 

Krydses denne gruppe med holdningen til lavere skatter finder vi, at kun 15,8 pct. – under en sjettedel – af vælgerne går ind for lavere skatter, samtidig med at de er skeptiske over for indvandringen.

Blandt blå bloks egne vælgere ved valget i 2019 er sammenhængen også opsigtsvækkende. Jo mere indvandringsskeptisk, des større er sandsynligheden for, at man foretrækker en forbedring af den offentlige service frem for lavere skatter.

Hvis disse holdninger stadig gælder – hvad en anden analyse tyder på er tilfældet – understreger det omfanget af den borgerlige udfordring.

Hør Rasmus Ulstrup og Mikkel Andersson diskutere nærmere i Fyraften med Kontrast.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter