Artikel

22.08.24

Mary Beard

Mary Beard er engelsk historiker kendt for sit arbejde med klassisk historie og sit engagement i akademiske og offentlige debatter om kvinders stilling i historien. Gennem sin karriere har hun bidraget med dybdegående studier af antikkens Rom.

Mary Beard blev født den 1. januar 1955 i Much Wenlock, en lille by i Shropshire, England. Hun voksede op i en intellektuel familie, hvor hendes mor var direktør for en pigeskole og hendes far en arkitekt. Hjemmet var fyldt med bøger, og det var fra en tidlig alder, at Beard udviklede en passion for det skrevne ord og historien.

Beard gik på den prestigefyldte pigeskole Shrewsbury High School, hvor hendes intellektuelle nysgerrighed blev yderligere næret. Hun fortsatte sin uddannelse ved Newnham College, Cambridge, hvor hun studerede klassiske fag.

Efter at have afsluttet sin bachelorgrad i 1975, fortsatte hun på Cambridge og opnåede en doktorgrad i 1982 med en afhandling om religiøse billeder i Romerriget.

Mary Beard har haft en lang akademisk karriere, især tilknyttet University of Cambridge, hvor hun har undervist i over 40 år. Hendes forskning fokuserer primært på antikkens Rom, men hun har også interesseret sig for bredere spørgsmål inden for arkæologi, religion og kultur.

Beard er bedst kendt for sine populære værker, der har gjort komplicerede historiske emner tilgængelige for et bredt publikum.

Blandt hendes mest kendte bøger er "SPQR: A History of Ancient Rome", udgivet i 2015, som blev en international bestseller. Bogen dækker over 1.000 års romersk historie og udforsker, hvordan Rom udviklede sig fra en lille landsby til et imperium, der strakte sig over store dele af Europa, Afrika og Asien.

Beard er også kendt for værker som "The Roman Triumph" (2007) og "Pompeii: The Life of a Roman Town" (2008), hvor hun tilbyder dybdegående analyser af specifikke aspekter af romersk kultur.

Et af Mary Beards mere markante og kontroversielle standpunkter er hendes bestræbelse for at rette op på den traditionelle historiefortælling, som ofte har ekskluderet eller marginaliseret kvinder. Hun har gentagne gange påpeget, hvordan kvinder historisk set er blevet afbildet som svage, tavse eller underordnede, og hvordan dette billede er blevet videreført i moderne tider.

I hendes bog "Women & Power: A Manifesto" (2017) analyserer hun, hvordan kvinders stemmer er blevet undertrykt i både antikken og nutiden. Hun fremhæver, hvordan klassiske tekster og historiske beretninger har formet opfattelsen af kvindelig magt som unaturlig eller farlig. Dette værk har gjort Beard til en prominent figur i debatten om feminisme og historisk repræsentation.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter