Artikel

28.03.25

Sergej Eisenstein: Kameraet som revolutionskritik

Sergej Eisenstein er i dag bedst kendt som filmkunstens store revolutionære – manden bag Panserkrydseren Potemkin og Oktober. Men i virkeligheden var Eisenstein en kompleks figur, fanget i spændingsfeltet mellem kunstnerisk eksperiment og politisk ortodoksi. I sin livsbane fremstår han som en af de første russiske dissidenter i kulturens navn – selvom han aldrig åbent brød med regimet.

Sergej Eisenstein (1898–1948) blev født i Riga i en borgerlig familie og blev uddannet som ingeniør og militærkadet under zarstyret. Revolutionen i 1917 førte ham ind i bolsjevikkernes rækker, og han engagerede sig hurtigt i propaganda og teater.

Hans gennembrud som filmkunstner kom i 1925 med Panserkrydseren Potemkin, et værk, der kombinerede montageteknik, masseiscenesættelse og revolutionær patos – og som samtidig satte nye standarder for filmæstetik i hele verden.

Men hvor Lenin så film som "den vigtigste af alle kunstarter", så Eisenstein noget mere: Et medie til at tænke og kritisere, til at forme individ og samfund – ikke blot som partiets megafon.

Kollision med partiet
Eisenstein blev hyldet internationalt og var et symbol på Sovjetunionens kulturelle dynamik i 1920’erne. Men i 1930’erne strammede Stalin grebet om kunsten, og de avantgardistiske eksperimenter blev afløst af den socialistiske realisme.

Eisensteins forsøg på at arbejde i Vesten – i både Hollywood og Mexico – blev mødt med mistro, og da han vendte hjem, var han mistænkeliggjort som kosmopolit og potentiel forræder. Hans monumentale film Bezhinengården blev beslaglagt og forbudt af regimet, og han blev ydmyget offentligt for "formalisme" og "elitisme" – de mest dødbringende anklager i det sovjetiske kulturliv. På det tidspunkt var flere af hans kolleger allerede arresteret eller skudt.

Ivan den Grusomme og det skjulte oprør
Eisenstein fik dog lov at lave ét stort projekt: Ivan den Grusomme, bestilt af Stalin selv som et historisk epos om stærk ledelse. Første del blev godkendt, men anden del – mørkere, mere psykologisk og antydende parallelslutninger mellem Ivan og Stalin – blev forbudt og først vist mange år senere.

I filmen gemte Eisenstein sin kritik i det visuelle: I skygger, masker og teatralske forvrængninger, der pegede på magtens paranoia og voldens indre mekanik. Her blev han dissident gennem æstetisk fordobling: Filmen sagde ét, men viste noget andet.

Et isoleret geni
Eisenstein døde i 1948, kun 50 år gammel, fysisk og mentalt slidt af årtiers pres og mistillid. I dag er han anerkendt som en af filmkunstens grundlæggere, men i Sovjet blev han først rehabiliteret længe efter sin død.

Hans livsforløb illustrerer, hvordan selv de mest geniale og loyale kulturarbejdere ikke kunne undslippe det totalitære systems mistanke. Selv når han tjente revolutionen med sit kamera, forblev han en outsider – fordi han insisterede på at tænke, skabe og udfordre.

Eisenstein var ikke dissident i klassisk forstand – men i sin praksis underminerede han systemets krav om entydighed og kontrol. Og det gjorde ham farlig.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter