Debat

22.10.24

Betalte selv fortov - forbud mod at bruge det

Café Dan Turéll i København befinder sig i en absurd konflikt med Københavns Kommune. Caféen betalte efter aftale med Kommunen 600.000 kroner for et bredere fortov i den tro, at de ville kunne bruge det nye areal til udeservering. Kommunen ville gerne have fortovet, men har siden fortrudt og forbyder nu cafeen af bruge det til udeservering.

Café Dan Turéll i København, befinder sig nu i en uventet og absurd konflikt med Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Striden begyndte, da caféen ønskede at øge sin omsætning ved at tilbyde kunder udeservering på fortovet foran caféen. Da pladsen var trang, ansøgte Café Dan Turèll allerede i 2022 om tilladelse til at udvide fortovet for egen regning – et projekt, som kommunen godkendte i april 2024. Caféen investerede herefter 600.000 kroner i udvidelsen, i den tro, at de ville kunne bruge det nye areal til udeservering.

Men trods byggetilladelsen, og efter at arbejdet blev udført, nægtede Københavns Kommune pludselig at give den nødvendige udeserveringstilladelse. Resultatet? Café Dan Turéll har udvidet fortovet, men må ikke stille borde og stole på det, hvilket efterlader caféen i en dybt frustrerende situation. Kommunen forklarer, at det er to forskellige afdelinger, der håndterer henholdsvis fortovsudvidelser og udeserveringstilladelser, og at der åbenbart ikke har været tilstrækkelig intern koordinering. Dette har resulteret i et forløb, hvor den ene afdeling har givet grønt lys, mens den anden har sat en stopper for projektet.

Jeg bliver dybt bekymret over den måde, Københavns Kommune håndterer sager som den, der nu rammer Café Dan Turèll. Denne sag er et klart eksempel på, hvordan kommunen med sin ineffektivitet og manglende koordination ikke blot skaber unødig frustration, men også direkte underminerer erhvervslivets tillid til Københavns kommune.

Hvordan kan det være, at en virksomhed først får lov til at udvide fortovet på egen regning, for derefter at få afslag på at bruge dette fortov til det formål, der hele tiden har været intentionen – nemlig udeservering? Arbejdet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, hvor den ene hånd tydeligvis ikke ved, hvad den anden gør, fremstår amatøragtigt og er uacceptabelt i en by, der bryster sig af at være erhvervsvenlig.

Det er ikke blot useriøst, men det signalerer en dybt bekymrende ligegyldighed overfor de erhvervsdrivende, som investerer i byen. Hvad er pointen i at opfordre private aktører til at bidrage til byens udvikling, når kommunen selv underminerer deres indsats? At lade Café Dan Turèll betale 600.000 kroner for en fortovsudvidelse og derefter nægte tilladelse til udeservering er absurd og spild af både tid og penge for virksomheden.

Derudover taler kommunens egen forklaring om, at det politiske grundlag ikke er blevet kommunikeret godt nok, for sig selv. Hvis kommunen allerede fra startvar velvidende om, at udeservering ikke ville blive muligt. Hvorfor gør man det så ikke tydeligt over for Café Dan Turèll, så de ikke skal ende i en situation, med en udgift på 600.000 kroner og ingen fordel af det.

Tillid er en essentiel faktor for et godt samarbejde mellem erhvervsliv og offentlig forvaltning, men i sager som denne mister Københavns Kommune den tillid. Mange virksomheder der ønsker lignende muligheder for udeservering, vil fremadrettet være tvivlsomme over for at samarbejde med kommunen. Det er jo et klart resultat, af at en sag som denne er håndteret på den her måde.

Erhvervslivet fortjener bedre. Vi har brug for en kommune, der arbejder effektivt og professionelt sammen med dem, der skaber arbejdspladser og vækst i København. Københavns kommune skal være en erhvervsvenlig kommune, der anerkender og værdsætter virksomhedernes bidrag til byens udvikling – og ikke kvæler dem med bureaukrati og dårlige beslutninger. Det er på tide at Københavns kommune, tager samarbejdet med erhvervslivet seriøst. Det duer ikke at skræmme virksomheder væk fra København, fordi der mangler tiltro til kommunen.


Sagen har også været omtalt i BT: 
https://www.bt.dk/samfund/risikerer-at-miste-600000-kroner-rigmand-i-bitter-strid-med-kommunen-om-kendt-cafe


Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter