Debat

23.09.22

Det mest geniale spørgsmål at stille en tykaktivist

Astrid Johanne Høg: Tykaktivismen har en uholdbar dagsorden, og det bliver demonstreret med et simpelt og begavet greb fra Signe Molde i aktuelt tv-program. Det kan inspirere til flere gode spørgsmål at stille tykhedens forkæmpere, i en tid hvor deres opgør med virkeligheden tydeligvis har vind i sejlene.
Foto: DR Presse
Foto: DR Presse

DR har lavet et program, der er værd at se. Det hedder ‘Signe Molde på udebane’, og i første afsnit sætter hun efter eget udsagn “nogle af landets største” tykaktivister i tale. Allerede dér er det morsomt. 

Klip til tykaktivisten Regina Fjendbo, der har blåt hår og lyserød plysset jakke på. Hun starter med at pege på Signe Molde: “Jeg har brug for, at nogle af dem med privilegierne vil give mig mere taletid,” siger hun. 

Regina hentyder selvfølgelig til, at Molde er slank og derfor angiveligt mere privilegeret og med lettere adgang til medierne. Fem minutter inde i programmet er der ingen tvivl om, at tykativisme er identitetspolitik. Med andre ord endnu et program om en minoritet, der vil tilegne sig privilegier fra majoriteten. 

Derefter går det slag i slag: Regina Fjendbo belærer eksempelvis Signe Molde om, at stole med armlæn er tykfobiske, fordi fordi en – sikkert tynd – designer ikke har overvejet at lave stolen, så en størrelse XXXL også kan sidde behageligt på den. Signe Molde vælger at tage argumentet alvorligt og spørger “hvad med dværge, skal de så ikke have særlige stole?”.  

Lettere befippet ræsonnerer Regina Fjendbo sig derpå frem til, at caféer måske kunne diske op med tre forskellige slags stole, så alle er dækket ind.

Signe Moldes mest afslørende spørgsmål bliver dog stillet til en anden vægtig tykaktivist, Helene Tyrsted aka Instagram-personligheden Chubby_Dane, der mener, at arbejdsmarkedet, underholdningsbranchen, fertilitetsbehandling, slankekure og utvivlsomt mange andre ting er meget tykfobiske. Moldes spørgsmål lyder: 

“Vil I egentlig gerne behandles som ligeværdige eller som handicappede?”

Og dermed udstiller Molde tykaktivismens dilemma. Det er ikke særlig tydeligt, hvad de vil. På den ene side vil de gerne betragtes som normale, men på den anden side vil de gerne tage privilegier fra de tynde og have særlige vilkår. 

Disse særlige vilkår kan eksempelvis være at forlange, at en læge skal se bort fra deres kropsvægt, når de forsøger at vejlede dem i sundhed. Lægen skal altså tilsidesætte sin faglighed, ligesom alle skal høre på og forventes at acceptere, at tykke mennesker kun bliver syge, fordi de diskrimineres af samfundet. 

Særligt unge mennesker bliver åbenbart tvangsindlagt til at høre på deres postfaktuelle nonsens. I hvert fald er der flere af de danske tykaktivister, der tilsyneladende kan leve af aktivismen og turnerer rundt på blandt andet gymnasier og højskoler. 

Det fører mig hen til et andet oplagt spørgsmål, man kunne stille tykaktivisterne: Hvordan kan det være, at Instagram flyder over med nøgenbilleder af tykke damer, der flyder rundt i et badekar eller sidder nøgne på en skammel, imens der er meget få mænd? Kan det tænkes, at de her kvinder i virkeligheden er enormt privilegerede i forhold til tykke mænd? 

Ja, jeg prøver at dække mig ind her, men jeg har aldrig set en mandlig tykaktivist.

Her er jo tale om kvinder, der kan leve af deres udseende, fordi der er tilpas mange mennesker, der kan lide at se på tykke kvindekroppe. Faktisk bliver hvert billede mødt med en storm af “you go girl” og hjertesmileys fra mænd, men ikke mindst fra andre – ofte tyndere – kvinder. Det samme gør sig nok ikke gældende for mænd. 

Jeg tror godt, vi kan udlede af dette, at tykaktivisme findes som fænomen, fordi mange kvinder har brug for bekræftelse, og rigtig mange af disse er så tykke. Der er med andre ord ingen grund til at have ondt af de her tykaktivister. Måske med undtagelse af at de tilsyneladende har et meget stort behov for omverdenens accept. 

Objektivt set lever de et privilegeret liv og har adgang til mænd, bekræftelse og betalte jobs som foredragsholdere eller “tyk-terapeuter”. De kan vise deres fedt frem og få masser af tilbud fra mænd, der er kinky i den retning. Der er bare ekstremt få kvinder, der omvendt kan lide meget tykke mænd. 

Det er i øvrigt derfor, at Jordan Peterson er blevet en verdensstjerne. Fordi han fortæller mænd sandheden: At verden på ét punkt er særlig hård mod mandekønnet. Nemlig i kraft af at kvinder intet har tilovers for mænd, der ikke har noget at byde på andet end selvmedlidenhed.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter