Debat

14.02.23

Hjælp iranerne med at vælte regimet – også militært

Jaleh Tavakoli: Iran er styret af et terrorregime, og Vesten bør sætte droner eller missiler ind for at bekæmpe militære mål og politiske nøglepersoner.
Den iranske præsident, Ebrahim Raisi, hilser sine støtter 11. februar, årsdagen for den islamiske revolution i 1979. (Iranian Presidential Office Ho/EPA/Ritzau Scanpix)
Den iranske præsident, Ebrahim Raisi, hilser sine støtter 11. februar, årsdagen for den islamiske revolution i 1979. (Iranian Presidential Office Ho/EPA/Ritzau Scanpix)

Israel har 28. januar angrebet et militært anlæg i Isfahan fra luften med droner, og det er en klar sejr for helt almindelige mennesker i Iran. Det er det, fordi regimets våben, i de seneste måneder, ikke kun er blevet brugt til terroristiske formål i andre lande. De er i høj grad også blevet brugt til at slå helt almindelige iranere ihjel med

Det er derfor mere end ønskeligt, at Israel, gerne i samarbejde med vestlige lande, angriber iranske militære mål.

Den iranske opposition kæmper lige nu for at få Irans revolutionsgarde på EU’s terrorliste, man arbejder altså på at overbevise verden og især Vesten om, at der med regimet i Iran er tale om verdens største terrororganisation. 

Derfor kan jeg ikke se nogen problemer, i at regimet bliver bekæmpet strategisk med droner eller missiler, der målrettet angriber revolutionsgarden (militær), artilleri og også politiske nøglepersoner fra luften. 

Vesten har travlt nok med at forsvare Ukraine, og den næste på listen er muligvis Taiwan, og fair nok. Begge lande fortjener Vestens hjælp. De frie lande ser deres allierede blive trynet og reagerer, men iranerne er også den frie verdens allierede.

Jeg forstår udmærket ønsket og idealet om, at iranerne selv skal vælte præstestyret, og det ville være en smuk afslutning på dette snart 44 års blodige mareridt.

Men hvor meget krig imod befolkningen er man parat til at være vidne til? I både Kurdistan og Baluchestan ligner regimets voldelige handlinger allerede nu en egentlig krig, selv i mange andre byer og i hovedstaden Tehran har volden involveret snigskytter. Regimet startede desuden med at bombe kurdere i Kurdistan i Irak, for at ramme iranske oprørsgrupper der. Terrorregimet i Iran respekterer ingen af de internationale konventioner, regimet selv har underskrevet.

Umoderne og upopulært er det i det hele taget at tale for militære angreb efter alle de mislykkede krige i Mellemøsten. Men Israel, der kender Iran og iranerne bedst, ved, at iranerne ikke er Israels fjender. Terrorregimet er.  

Det ser ud til, at det for iranerne er nødvendigt med lidt hjælp udefra, hvis vi ser realistisk på det. Og under alle omstændigheder, vil et frit Iran have behov for lidt hjælp udefra – i en midlertidig overgangsperiode, og hvis iranerne skal lykkes med at holde regionens mange terrorister ude af Iran og for at sikre landets grænser og en fredelig overgang til demokratiet.

Virkeligheden er, at det islamiske regime er fjende af Vesten, og Iran har endda senest hjulpet Putin med droner i en krig imod Ukraine. Små afgrænsede angreb fra luften, med droner og fly kan skade regimet uden at ramme almindelige iranere. 

En sådan offensiv ville også betyde, at flere af de af regimets sikkerhedsstyrker, som allerede er meget i tvivl, hurtigere vil vende sig imod regimet. Regimet falder hurtigere. Færre iranere dør. 

Nogen vil uden tvivl argumentere for, at nogle iranere vil vende sig imod vestlige og israelske angreb, og forenes med præstestyret imod Vesten. Det ser jeg ingen risiko for: 1) Ingen af protesterne i Iran har vendt sig imod Israels tidligere militære angreb på iransk jord 2) USA’s droneangreb i Irak der dræbte Qasem Soleimani (generalmajor i revolutionsgarden), er noget af det mest fejrede i Iran på trods af regimets ihærdige forsøg på at gøre ham til folkehelt. Iranerne kalder Soleimani for frikadelle, fordi han blev stegt. En kendis-kok i Iran blev fængslet for nyligt fordi han på Soleimanis dødsdag lavede et program om at lave frikadeller (cutlets). 

Tony Blair Institute For Global Change har via en række undersøgelser fundet frem til nogle ret interessante tal i Iran, og konkluderer blandt andet, at kun en minoritet af iranerne er praktiserende muslimer, på trods af regimets evige propaganda og mange religiøse krav, - forbud og -påbud. Mindst nogen og 70 % menes desuden at være imod tørklædepåbuddet, der tvinger kvinder til at dække deres hår og kroppe til. Undersøgelsen hæfter sig især ved den stigende sekularisering af iranerne, som man har kunnet dokumentere. 

Selvom et stort flertal af iranerne, herunder en gruppe af mere religiøse iranere faktisk også er imod regimet, så er iranerne ikke bevæbnede – og er det i virkeligheden ikke for det bedste? 

For skal folk bevæbne sig, så risikerer vi, at det bliver et meget langt, blodigt og opslidende opgør, også fordi regimet vil bruge og formentlig allerede bruger fremmedkrigere, sådan som de har gjort det i blandt andet Irak og Syrien. 

Irans fremtid er lys, og vi er så tæt på. Iran bliver ligesom Israel, der heller ikke geografisk er vestligt, men som alligevel er en del af den frie verden. Så mange liv er allerede taget på gaderne, mere end fire er blevet henrettet ved hængning efter denne omgangs protester. Det er i hvert fald de henrettelser, som vi kender til i offentligheden, og som regimet selv har meldt ud om, mange andre er formentligt blevet henrettet uden rettergang. Tusinder er bare i de seneste måneder blevet tortureret, fængslet og endda voldtaget som straf for deres protester

Hvad er Vestens interesse i det, som jeg foreslår? Jo, vi har at gøre med terrorister, som bare de seneste år har planlagt og forsøgt sig med flere heldigvis mislykkede terroraktioner i mange vestlige lande, også i Danmark. Endnu et terrorplot, i USA, imod Masih Alinejad, der er journalist og aktivist i den iranske eksilopposition, er netop blevet stoppet og afsløret. 

Vesten har en stor interesse i at få neutraliseret en af Vestens største fjender, det burde sige sig selv.

Dertil kommer at regimet støtter terrorisme, destabiliserer og fører sekteriske krige i hele regionen, hvilket både går imod Vestens egne interesser og Israels sikkerhed. Regimet har et  officielt mål om at tilintetgøre Israel. Sidst, men ikke mindst, har vi selvfølgeligt frygten for, at Iran er i færd med at bygge atomvåben.

Jeg ved, at Vestens erfaringer fra denne del af verden er et mareridt, men jeg forsikrer om, at der med Iran er tale om et folk, der er helt færdige med islamisk lovgivning og sekterisme. Iranerne vil et sekulært demokrati og frihed. De lever allerede en vestlig livsstil, hvilket startede denne revolution. Iranerne kæmper blot for at leve et helt almindeligt frit liv. Iranerne er både innovative, motiverede og veluddannede, og de er klar til at genopbygge Iran. Hjælp dem gerne med at vælte regimet.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter