Debat

29.11.20

Hvem skader egentlig integrationen?

Hvem skader integrationen mest? Er det segmentet på højrefløjen, som mistænker enhver, der har rødder i Mellemøsten? Er det segmentet på venstrefløjen, som insisterer på at fastholde muslimer i offerrollen, eller er det de muslimske miljøer, hvor man for enhver pris ikke må blive for dansk?
Foto: Jakob Øhlenschlæger, Wikimedia Commons
Foto: Jakob Øhlenschlæger, Wikimedia Commons

Som åbent borgerlig eksmuslim går jeg ikke ligefrem efter prisen som Mr. Populær, ville nogen nok mene, og jeg oplever en slags pingpong mellem islam, højrefløjen og venstrefløjen, som er destruktiv på mange måder. 

Jeg er vokset op med fortællingen om "den onde højrefløj”. Racister, nazister og fremmedfjendske er mærkater, højrefløjen i årevis er blevet påklistret af politiske modstandere fra venstrefløjen, men også fra de islamiske kræfter i miljøerne. Et fjendebillede, som kunne holde unge muslimer samlet i flokken, hvor den religiøse identitet styrkes med narrativet om, at muslimer er de undertrykte af undertrykkeren fra højre. 

Jeg er en del af højrefløjen i dag, fordi jeg naturligvis har indset, at det alt sammen er vrøvl, og fordi jeg mærker efter i mig selv frem for at ligge under for flokmentalitet. 

Men. 

Der er et segment på højrefløjen, som ubevidst ødelægger meget for resten af højrefløjen og i sidste ende for Danmark. Det er et segment, som ligesom mange andre er oprigtigt bekymret for Danmarks fremtid i forhold til indvandring fra muslimske lande. Et segment, som gang på gang oplever, hvordan herboende muslimer taler med to tunger, lyver og bedrager, hvad enten det er den gemene løgnagtige imam, eller det er den unge med muslimsk baggrund, som er fanget mellem to kulturer, forsøger at leve to liv og dermed ubevidst fremstår utroværdig. 

Folk fra dette segment på højrefløjen, som udgør en meget lille del, er svære at spotte, fordi de går under radaren, i og med de deler nogle legitime bekymringer med mange andre. Men forskellen er, at folk fra dette segment er så mistroiske og så uvillige, at de skyder efter dem, der gør en reel indsats her i landet og gerne vil Danmark. 

Og når det sker, kan man høre de politiske modstandere anklage hele højrefløjen for at være racister, nazister og fremmedfjendske. 


Et destruktivt spil

Men ikke kun de politiske modstandere står klar som gribbe i sådanne tilfælde. 

Jeg, der åbent er både eksmuslim og borgerlig, bliver ofte kaldt "højrefløjens nyttige idiot", fordi min blotte tilstedeværelse som eksmuslim og borgerlig med anden etnisk baggrund underminerer nogle af de fordomme, stereotyper og offerroller, som i årevis har plaget integrationsdebatten. Og jeg oplever ofte, hvordan visse muslimer forsøger at bruge det segment fra højrefløjen som middel til at "retlede" mig tilbage til Allah og flokken. Havde jeg ikke mit fundament i orden, eller var jeg yngre, ville den form for manipulation have virket. 

Spørgsmålet er så, hvem der skader integrationen her ? Er det segmentet på højrefløjen, som insisterer på at fastholde mistanken om enhver, som har rødder i Mellemøsten? Er det segmentet på venstrefløjen, som insisterer på at fastholde muslimer i offerrollen for selv at kunne score politiske points? Eller er det de muslimske miljøer, hvor man fastholder hinanden i den religiøse identitet og for enhver pris ikke må blive for dansk? 

Det er et destruktivt spil uanset. 

Men det er netop derfor debatten er vigtig. Vi er nødt til at italesætte det her, for på den måde kan vi udfordre hinandens tilgang og nedbryde fordomme.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter