Oversigt

  • Forside
  • Søg
  • Sektioner
  • Events
  • Om Kontrast
  • Min konto
  • Log ud
  • Log ind/Opret bruger
Kontrast
  • Søg
  • Log ind/Opret bruger
logo

17. jan. 2021

Udgivet for 1 måned og 1 uge siden

Mustafa Sayegh: Man kan ikke være for dansk

Debat

Læsetid 5 min.

Kultur og religion hænger uløseligt sammen, især i islam, som i vidt omfang også er en politisk ideologi. Derfor kan det være svært for unge muslimske danskere at stå ved deres egen identitet.

Foto: Nicola Fioravanti, Unsplash

Foto: Nicola Fioravanti, Unsplash

Af Mustafa Sayegh

Mustafa Sayegh (f. 1985) er selvstændig malermester, forfatter og stifter af Foreningen Frafalden for eksmuslimer. Han er vokset op i Ribe blandt etniske danskere, men flyttede i sine tidlige teenageår til et ghettoområde i Kolding blandt muslimer. Mustafa skulle egentlig have været gift som 16-årig i et arrangeret ægteskab, men til hans held blev brylluppet aflyst i sidste øjeblik på stranden i Libanon, fordi pigens familie opdagede den tatovering, han ulovligt havde fået lavet som 14-årig. Den diskvalificerede ham i deres øjne som “en god nok muslim”.


Sagen om den 17-årige Sarah, som blev sendt på "genopdragelsesrejse", fordi hun var for dansk, er noget, ingen burde gennemleve. Men det er der, og det har der været gennem mange år.

Lad mig starte med at sige, at jeg synes det er godt og vigtigt, at historien vises, fortælles og deles, for kun sådan kan vi blive bevidste om problemet. 

Men bliver den danske befolkning reelt bevidst om problemet? Spørgsmålet er vel, hvad denne unge pige fremadrettet gør, når og hvis hun kommer til Danmark. Tager hun et opgør med islam? Man kan være helt sikker på, at denne pige i visse muslimske miljøer vil blive bebrejdet for at "skade familiens ære", og visse muslimer vil på samme tid også se den danske mentalitet og stat som årsagen til hendes "forurenede" sind, som de vil kalde det. Ja, selv såkaldte moderate muslimer. Hvor mange gange har man ikke hørt dem bruge udtryk som "kokosnød", "premie-perle" eller "solgt sjælen"? 

Den tilgang er med til at udskamme det at være dansk, hvis man lige tilfældigvis har muslimsk baggrund. Så spørgsmålet er, om denne 17-årige pige kan stå ved sig selv og den frihed, hun fortjener, eller om hun kommer til at søge sin islamiske identitet og i sidste ende ender med at videreføre en ideologi, som i den grad spiller ind i disse kulturelle absurditeter? Der er behov for at påtale det direkte. Det der med at snakke udenom, har man gjort i mange år. Drop det. 

Kultur og religion hænger uløseligt sammen, især i islam, som i vidt omfang også er en politisk ideologi. Den unge pige, som har danske veninder og ønsker at leve et liv som sine jævnaldrende, skal have lov til det, og den opbakning burde komme fra muslimer selv. Men fordi det for en stor del af det muslimske miljø går stik imod deres egen værdier og livssyn, står de selvsagt i et dilemma. Men lad os være ærlige, hvis ens værdier og religiøse dogmer står i vejen for frihed, er det så reelt værdier, vi ønsker i Danmark? Jeg ønsker dem personligt ikke.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Opret en gratis bruger og få besked.

Bliv medlem af Kontrast, og kickstart det borgerlige Danmark!

Som medlem sikrer du både Kontrasts fremtid og bliver en del af et borgerligt fællesskab - med foredrag, fester, debatter og saloner, hvor du kan møde landets skarpeste tænkere og skribenter. Og fordi vi er så glade for dit bidrag, sender vi en lille gave med posten. Medlemskab koster 1.200 kr. om året inkl. moms.

FacebookInstagramTwitterLinkedInPodcast feedRSS feed
Events Indsend debatindlæg Om Kontrast
Handelsbetingelser Cookie indstillinger Privatlivspolitik

© 2021 Kontrast