Debat

30.08.24

Premium

Skal man kunne tage patent på en plante

"Det virker helt vildt mærkeligt for mig, at nogen kan eje en bestemt plante. Man burde ikke kunne tage patent på naturen", mener Nanna Gram Bentsen. Men at afvise frøpatenter for at beskytte småbønder svarer til at afvise teknologisk udvikling for at bevare brevduen – det er en kortsigtet løsning uden bæredygtighed, skriver Knud Bruun Poulsen.

Både NOAH, Frøsamlerne samt No Patents On Seeds arbejder aktivt imod patenter på frø i Danmark, idet de mener, at patentering truer biodiversiteten og adgangen til frø.

Det sker både gennem underskriftsindsamlinger og farverige gloser som “Stop for patent på liv” og “Fødevaresuverænitet”.

Modstanderne argumenterer for, at frøpatenter begrænser biodiversiteten og favoriserer store multinationale selskaber på bekostning af småbønder og traditionelle landbrugsmetoder.

De peger også på de etiske aspekter af problemstillingen. Som den antropologistuderende Nanna Gram Bentsen udtrykker det i Information: “Der er noget grundlæggende forkert ved, at firmaer kan udvikle afgrøder, som så er deres. Det virker helt vildt mærkeligt for mig, at nogen kan eje en bestemt plante. Man burde ikke kunne tage patent på naturen.“

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab