Kort Nyt

25.11.22

Britiske sygeplejersker vil strejke for første gang i 106 år

Sygeplejerskernes fagforening har bedt om en lønstigning til sygeplejerskerne på fem procent over inflationen.
I starten af november demonstrerede mange for et parlamentsvalg i Storbritannien. Blandt deres budskaber var, at sygeplejersker skal have mere i løn, og at dele af NHS ikke skal privatiseres.
I starten af november demonstrerede mange for et parlamentsvalg i Storbritannien. Blandt deres budskaber var, at sygeplejersker skal have mere i løn, og at dele af NHS ikke skal privatiseres.

Tusindvis af britiske sygeplejersker kommer til at strejke 15. og 20. december for mere i løn.

Det oplyser sygeplejerskernes fagforening, Royal College of Nursing (RCN).

Strejken kan blive den første af flere strejker blandt sygeplejersker i det britiske sundhedssystem, NHS.

Sygeplejerskerne har besluttet at strejke, efter at den britiske regering har afvist at give dem en lønstigning - justeret for inflationen - på fem procent.

Generalsekretær i RCN, Pat Cullen, siger, at regeringen har sagt nej til at forhandle om kravene.

Det er første gang i RCN's 106 år lange historie, at sygeplejersker strejker.

- Sygeplejepersonale er blevet taget for givet for længe. Vi har fået nok af lav løn og for lav bemanding, nok af ikke at kunne give vores patienter den behandling, de fortjener, siger Pat Cullen.

Storbritanniens sundhedsminister, Steve Barclay, siger, at sygeplejerskernes krav vil koste ti milliarder pund - svarede til 86,5 milliarder kroner - årligt.

- Det er udfordrende tider for alle, og de økonomiske omstændigheder betyder, at der ikke er råd til kravene fra RCN, siger Barclay.

Sundhedsministeren siger, at NHS har lagt planer, der skal sørge for, at strejken påvirker sektoren mindst muligt.

Strejken lægger yderligere pres på premierminister Rishi Sunak. Storbritannien står over for en recession og en krise i leveomkostningerne.

Inflationen i Storbritannien var i oktober på 11,1 procent - det højeste i 41 år.

NHS har tilbudt gratis sundhedsydelser siden 1948. I øjeblikket er syv millioner personer på venteliste til behandling på et hospital.

Også skadestuer er under stort pres.

- Hvorfor i alverden nægter sundhedsministeren at forhandle med sygeplejerskerne?, spørger Wes Streeting, der er sundhedsordfører for oppositionspartiet Labour.

- Patienter kan allerede ikke få behandling til tiden. En strejke er det sidste, de har brug for. Alligevel lader regeringen det ske.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter