Video

25.11.21

“Du kan for min skyld kalde mig en helikopter”

Hvad vil det sige at være intersex, og indebærer eksistensen af disse personer, at samfundet bør anerkende flere køn? Eller skal vi snarere tage et bogstav ud af LGBTQIA? Det ser vi nærmere på, når Dalea Rundblad besøger Trans og Tradition.

I denne udgave af Trans og Tradition har Marcus Dib Jensen besøg af kunstner og designer Dalea Rundblad for en samtale om at være intersex eller interkønnet. Begrebet omfatter en meget lille del af befolkningen, som hverken er entydigt mand eller kvinde biologisk set, og de er repræsenteret ved I'et i den populære forkortelse for seksuelle minoriteter LGBTQIA.

Det omfatter også Dalea Rundblad, som er kvinde og personligt ikke går så højt op i betegnelserne. Men hun vil gerne gøre os klogere på hendes omstændigheder. 

“Du kan for min skyld kalde mig en helikopter, jeg hviler i mig selv. Men for dem, der ikke kender til begrebet, så er intersex betegnelsen for personer, der er født med anderledes fysiske karakteristika eller en genetik, som går ud over den almindelige forståelse af hankøn over for hunkøn,” siger hun. 

Det er forskelligt fra person til person, men Rundblad uddyber, at det i hendes tilfælde drejer sig om den medicinske problemstilling CAIS (complete androgen insensitivity syndrome). Det vil sige, at hun er født med XY-kromosomer som en typisk mand, men på grund af en hormonel forstyrrelse har hendes krop alligevel ikke udviklet sig maskulint.

“Det er jo ikke, som om jeg har et skilt i panden, hvor det fremgår,” som Rundblad siger, med henvisning til at hun upåfaldende fremtræder som kvinde. Derfor er der også flere som hende, end de fleste af os måske tror, tilføjer hun.

Men betyder det, at vi skal anerkende flere køn, spørger Marcus Dib Jensen. Netop eksistensen af personer som Rundblad har nemlig været et argument for moderne aktivister for at fremme en bestemt kønsopfattelse. 

“Hvis du øsnker at kalde dig selv ved et tredje køn, så gør bare det, men forvent ikke, at alle vil gå med på det. Det er fint med mig, men jeg tror ikke på det. Jeg kalder mig en kvinde med en bestemt medicinsk problemstilling,” svarer Dalea Rundblad. 

Så måske bogstavet I for Intersex burde slettes fra LGBTQIA? Se med i Trans og Traditioner og få nuanceret forståelsen af de svære og spændende spørgsmål.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter