Video

22.11.20

Går epidemiloven for vidt?

Giver regeringens planlagte epidemilov for meget magt til regeringen, og er balancen mellem borgernes rettigheder og smittebekæmpelse skæv? Sundhedsordførerne Henrik Dahl og Stinus Lindgreen diskuterer, om glasset er halvt tomt eller halvt fyldt.

Op til folketingsvalget havde sundhedsordførerne Henrik Dahl (LA) og Stinus Lindgreen (R) ikke forestillet sig, at epidemiloven skulle blive et centralt tema i 2020. 

Ikke desto mindre har den fyldt mere end nogen anden lov i det forgangne år. For nylig har regeringen præsenteret et udkast til en ny epidemilov, der skal give kommende regeringer vidtgående beføjelser.

“Det er en af de love, man håber aldrig kommer i brug” fortæller Stinus Lindgreen, inden han som et positivt træk ved lovforslaget fremhæver en større inddragelse af eksperter.

“Jeg kan godt lide, at man lægger op til at oprette en epidemikommission. Noget af det, vi har diskuteret siden starten af covidkrisen, er, hvordan man inddrager faglige input, også fra uafhængige eksperter” siger han.

Lindgreen mener også, det er fornuftigt, at den nye epidemilov inddrager en ny kategori kaldet “samfundskritiske sygdomme”. Den kategori er Henrik Dahl dog mere skeptisk overfor, da han finder det noget uklart, hvad det præcis dækker over.

Ifølge Stinus Lindgreen er det vigtigt, at den nye epidemilov ikke kun kommer til at afspejle erfaringerne og de politiske konflikter fra håndteringen af covid-19.

“Det er et problem, hvis det bliver en covid-19-lov eller en ‘vi-er-sure-på-regeringen-lov’. Det går ikke. Min tilgang er, at vi på godt og ondt har lært rigtig meget siden marts. Der er en grund til, at det i Danmark er gået ret godt sammenlignet med en række andre lande,” mener han.


Ingen tvangsvacciner

I forhold til de vidtgående beføjelser, som forslaget til den nye epidemilov ville give fremtidige regeringer, er Lindgreen mere skeptisk.

“Regeringen har skrevet om proportionalitetsprincipper, og at man skal tage de mindst indgribende skridt først, men jeg mangler, især i forhold til meget indgribende ting som tvangsanvendelse, at det er helt hegnet ind, hvornår det kan komme på tale, og hvornår det er ikke alene er anbefalelsesværdigt men sundhedsfagligt nødvendigt,” siger Lindgreen, som i lighed med Dahl er skeptisk over for særligt lovforslagets muligheder for at tvangsvaccinere borgere.

“Jeg har meget svært ved at se et scenarie, hvor tvangsvaccination overhovedet er nødvendigt,” siger han.

Se hele det første afsnit af Henriks Halvtomme Glas ovenfor for at høre dommen over udkastet til den nye epidemilov: Er glasset halvt tomt eller halvt fyldt?

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter