Video

14.10.21

Hvor er Venstres EU-hegnspæle i dag?

Venstre hører til de EU-positive partier, men der er stadig grænser for begejstringen. Det forsikrer Kim Valentin, der er Venstres relativt nye europaordfører og gæst i Mr. Spitfire med Morten Messerschmidt.

Dengang i 2009, hvor Morten Messerschmidt skulle vælges til Europa-Parlamentet første gang, var det en stor ting i debatten, at daværende venstremand Jens Rohde ville have hegnspæle for EU-samarbejdet. 

Men hvor står Venstre mon i 2021? For at blive klogere på det har Morten Messerschmidt inviteret Kim Valentin til denne udgave af Mr. Spitfire. Valentin har siden foråret været EU-ordfører for Venstre og har selv været opstillet til Europa-Parlamentet. Hans udgangspunkt er klart nok: 

“Der er ikke nogen tvivl om, at vi er stærke tilhængere af EU. Der er rigtig mange ting at være glade for, og det synes jeg, vi gør rigtigt i at fokusere på. Klimadagsordenen er en af de vigtigste dagsordener, hvor EU faktisk er kommet længere end Danmark. Det er noget, vi ikke kan løse alene, og et godt eksempel på, hvordan EU fungerer,” siger Kim Valentin.

Ifølge ham går der en grænse ved føderalismen. Altså groft sagt den opfattelse, at EU skal ligne en overordnet stat, hvor de 27 nationer får en rolle, der svarer til amerikanske stater eller forbundslandene i Tyskland. Kim Valentin bliver spurgt om tre konkrete eksempler på noget, EU skal holde sig på afstand af, og han nævner beskæftigelses- og socialområdet samt skatterne. 

Men hvis der er klare grænser for, hvad Venstre vil være med til, hvorfor foregår partiets arbejde så i Renew Europe-gruppen med andre liberale kræfter, der faktisk vil gå så langt? 

“Der er mere, vi har til fælles om. Den liberalistiske dagsorden, som EU er skabt på, er stadig den rigtige. Det er bare nuancer af det, om man vil være føderalist eller ikke være føderalist. Jeg vil sige, at i den gruppe er vi jo nogle af dem, der er ret hardcore på at holde fast i, at vi netop ikke skal have føderalisme. Så der er konstant en kamp.” 

At melde sig ind i den borgerlige ECR-gruppe, som Morten Messerschmidt kender fra sin egen tid i Parlamentet, vil ikke gøre paradokserne mindre, mener Valentin. I givet fald skulle man stå sammen med det polske regeringsparti, og det fører til en mindre afstikker. Der er rigeligt at diskutere i Mr. Spitfire, som man selv kan se i videoen ovenfor. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter