Erik Guldager er måske ikke et navn, der er kendt i den helt brede offentlighed, men fra 2008 kørte han som gallerist professionelt parløb med den mest kendte af Muhammed-tegnerne, Jyllands-Postens Kurt Westergaard, som døde i juli i år, og som Erik Guldager også var ven med privat.
Guldager har netop udgivet bogen I Kurts kølvand, og fortæller i Interviewet blandt andet om, hvordan det var at være gallerist for en Muhammed-tegner i en kunstverden, han beskriver som præget af politisk korrekthed og pæne, venstreorienterede holdninger.
“Kunstnere kan godt lide at hylde deres egen vildskab, der er meget med sådan noget blod, bæ, bræk og den slags. Men når det kommer til noget, der rører ved religiøsitet, bakker de ud og bliver politisk korrekte. Kunstverdenen er også et overvejende venstreorienteret og politisk korrekt miljø, hvor man så bliver enige om, hvad der er eller ikke er god smag,” siger Erik Guldager og tilføjer, at modviljen dog ikke var helt entydig.
“Når gardinerne var trukket for, eller vi var alene i galleriet, var opbakningen til Kurt alligevel ganske stor.”
Der var dog enkelte undtagelser, siger Erik Guldager, som blandt andet fortæller, at han selv oplevede den danske nationalskjald, Kim Larsen, dedikere to sange til Muhammed-tegnerne.
Det er også helt nødvendigt både at trykke tegningerne og bruge dem i undervisningen, mener Erik Guldager, der i flere omgange har undervist i stoffet sammen med Kurt Westergaard.
“Kurt sagde engang, at han godt kunne forstå, hvis folk er bange, men at det nok ikke nytter, hvis alle er bange,” siger Erik Guldager.
“Jeg kan også godt forstå, hvis folk er bange, men det kan bare ikke nytte noget, at man giver voldsmanden vetoret. Det er simpelthen os, der skal holde fast i vores egen kultur og ikke lade os overrulle af en anden kultur, hvor vi bliver slået ihjel, hvis vi ikke gør, hvad der bliver sagt.”
Se hele interviewet ovenfor, hvor Erik Guldager også fortæller om Kurt Westergaards møde med en af bagmændene bag Muhammed-krisen, den tidligere imam Ahmed Akkari.