Video

10.06.21

Svensk sociolog: Sverige er på vej ned

Vestlige tilhængere af multikulturalisme er masochistiske nationalister, der har vendt klassisk nationalisme på hovedet. De glorificerer det eksotiske og fremmede, men nedgør deres egen nation og kultur. Det mener den svenske ph.d. og sociolog Göran Adamson.

Göran Adamson er sociolog, ph.d. fra London School of Economy og en af de mest prominente stemmer, der fra venstre side har kritiseret svensk integrations- og indvandringspolitik. I 2014 udgav han bogen bogen Svensk mångfaldspolitik. En kritik från vänster, der vakte debat overalt i Skandinavien. Senere kom De gode viljers land, der i 2018 udkom på dansk

I sit seneste værk, Masochistic Nationalism, analyserer Adamson den multikulturalistiske venstrefløj gennem et begreb, som han har fundet inspiration i hos forfatteren til 1984.

“Min bog er i høj grad inspireret af den engelske forfatter George Orwell, der i 1945 udgav essayet Notes on Nationalism, hvor han introducerer begrebet negative nationalism. Det er en slags vrangbillede af klassisk nationalisme, hvor man i stedet for at forsvare sit land angriber og kritiserer sit eget land og laver ufavorable sammenligninger med andre lande,” siger han i Interviewet på Kontrast. 

“Orwell introducerer også et endnu mere interessant koncept, transferred nationalism, der er en slags eksporteret nationalisme, hvor man har samme sentimentale, romantiske, naive, overdrevne og aggressive idéer om en kultur, som man, ifølge Orwell, har nedsænket sin personlighed i. I dette tilfælde er der bare ikke tale om ens egen kultur, men derimod en udenlandsk.”

I interviewet nævner Adamson en række eksempler på det, han opfatter som den masochistiske nationalisme, blandt andet en rapport om kriminalitet og etnicitet baseret på officielle svenske statistiske data. Data heri viste, at 58 procent af alle mistænkt for kriminalitet havde indvandrerbaggrund, mens tallet for de mistænkte for drab og drabsforsøg var 73 procent. Imidlertid viste det sig umuligt at få rapporten antaget af svenske tidsskrifter, mens den hurtigt blev publiceret i USA i det anerkendte tidsskrift Society.

"Måske er New York tættere på end Stockholm. For tidsskrifterne i Stockholm var ikke interesserede i at publicere en rapport om Sverige. Men et tidsskrift på den anden side af Atlanten udgav den øjeblikkeligt. Det har noget at gøre med, at svenske politikere er meget ivrige for at tale om Sveriges image og meget ivrige for at kritisere dem, der sætter dette image på spil. Det handler ikke så meget om at udgøre en risiko mod selve Sverige, det handler kun om image,” siger Göran Adamson. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter