Video

18.11.20

Både regering og opposition spiller højt spil i minksag

Regeringens grundlovsbrud i sagen om covidsmitte blandt mink vil få alvorlige konsekvenser for regeringen, mens oppositionen skal passe på ikke at overspille sin hånd og fremstå mere optaget af at sikre landbrug end folkesundhed. Det mener tidligere rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen Jesper Kraft.

Onsdag kommer regeringen med sin længe ventede redegørelse for, hvordan det gik til, at landets minkavlere fik besked på - uden lovgrundlag - at aflive deres besætninger. I dagens udgave af interviewet taler Mikkel Andersson med Jesper Kraft, som ikke spår Mogens Jensen mange chancer for at beholde sin ministerpost.

"Det her er en vaskeægte skandale. Man har frataget folk deres ejendom, man har sat hæren og politiet ind for at påse overholdelsen af en beslutning, som var ulovlig, også efter man fik at vide, at beslutningen var ulovlig. Der er rigtig meget, som taler for, at Mogens Jensen går af. Om ikke andet så for at virke som et skjold for Mette Frederiksen, der også er interesseret i at have så meget armslængde til det, der er foregået, efter regeringen fandt ud af, der ikke var hjemmel."

“Det er ingen hemmelighed, at oppositionen har været på en ørkenvandring i halvandet år, både under og inden covidkrisen. Nu har man fået denne sag foræret på et sølvfad, og så er der en risiko for, at man går for langt,” siger han og fortsætter.

“Man kan lave det tankeeksperiment, at Danmark bliver ramt hårdt af en andenbølge af covid med hundreder eller tusinder af døde. Hvis den borgerlige oppositions eneste budskab gennem meget lang tid har været: færre restriktioner, luk mere op, minkene behøver ikke dø. Der er et element af højt spil for regeringen i det her, men det er der også for oppositionen.”

En bemærkelsesværdig udvikling i minksagen var Jakob Ellemann-Jensens kovending mellem 8. og 9. november, hvor Venstres formand gik fra at støtte aflivningen af alle landets mink til at indtage en langt mere kritisk position. 

“Min egen tolkning er, at Jakob er kommet frem til konklusionen for tidligt. For der er ikke særligt mange i det politiske mijø, der er i tvivl om, at alle mink i Danmark - undtagen måske en ganske lille genpulje til avl - bliver aflivet. Jeg tror, at Ellemann har spolet frem og ignoreret den meget store opstandelse, der er i Venstres bagland, hvor minkavlerne ikke ligefrem er underrepræsenteret. Venstre er et landbrugsparti, og det er en meget stor beslutning af nedlægge et centralt erhverv i landbrugsproduktionen i Danmark, og det kan man ikke kæmpe imod som Venstre-formand.”

Se hele interviewet ovenfor, hvor Jesper Kraft også giver sit bud på, hvordan en Venstre-regering ville have ageret i minkkrisen, hvad han selv ville have anbefalet oppositionen at gøre, hvad den socialdemokratiske enegang i hele covidforløbet har betydet for samarbejdsklimaet på Christiansborg og meget mere.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter