Video

Virker nedlukninger?

20. dec. 2020

CEPOS' Jonas Herby mener, at det er frivillig adfærd og ikke politisk dikterede nedlukninger, der tidligere har drevet smitten ned i en lang række lande, inklusive Danmark. Men er det virkelig det, forskningen viser, og hvorfor har alle lande, der forsøgte sig med frivillighed, for længst forladt den strategi?

Julen nærmer sig, men det bliver en jul som aldrig før. For anden gang siden marts er Danmark nedlukket i et forsøg på at kontrollere en covidsmitte, der har været hastigt stigende gennem november og december. Den danske nedlukning er endda i den "milde" ende sammenlignet med en række europæiske lande, hvor der er indført håndfaste og meget lave forsamlingsforbud samt natlige udgangsforbud. Men hvordan og hvor meget virker de forskellige regeringsindgreb?

Kontrasts chefredaktør Mikkel Andersson, der har dækket covidkrisen intenst i bl.a. podcasten Lukket Land, mener, at nedlukningerne er et nødvendigt værktøj til at kontrollere smitte, hvis man ikke evner at kopiere de østasiatiske landes langt mere kirurgiske indgreb, der har sikret dem både færre døde og en mindre hårdt ramt økonomi. 

Men ifølge chefkonsulent i CEPOS, Jonas Herby, som også har skrevet omfattende om covidkrisen og dens konsekvenser siden marts, er det ikke nedlukningerne, der virker, men derimod befolkningernes frivillige adfærdsændring. Stod det til ham, skulle regeringerne derfor nøjes med at indføre en begrænsning af forsamlingsstørrelse og ellers overlade det til borgerne og deres sunde fornuft at tage de forholdsregler, de selv finder relevante for at holde smitten nede støttet af tests, smittesporing, information og andre tiltag fra det offentlige, der kan understøtte den frivillige adfærd. Og Herby mener, efter at have gransket en række studier af nedlukninger, at forskningen er på hans side.

Men er der egentlig belæg for det i forskningen, når en række af de studier, han anvender, selv siger, at nedlukninger har reddet hundredetusinder af liv og forhindret millioner af smittetilfælde, og kan man egentlig skille frivillig adfærd og effekterne af regeringsnedlukninger ad? Og hvorfor sejler smittesporingen, som de er enige om er et centralt værktøj, egentlig så voldsomt i Danmark?

Der er lagt i kakkelovnen til en skarp, lejlighedsvist nørdet og beleven duel. Se med herover.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.