11.09.23

Colombia sætter rekord med produktion af 1738 ton kokain

Produktionen af kokain steg sidste år til 1738 ton i Colombia. Året forinden var tallet 1400 ton.
Colombias præsident, Gustavo Petro, og Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, har på et latinamerikansk topmøde beskyldt den USA-ledede "krig mod stoffer" for kun at være til gavn for narkokartellerne.
Colombias præsident, Gustavo Petro, og Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, har på et latinamerikansk topmøde beskyldt den USA-ledede "krig mod stoffer" for kun at være til gavn for narkokartellerne.

Colombia, der er verdens største producent af kokain, satte sidste år rekord for produktion af kokain og dyrkning af kokaplanter.

Det fremgår mandag af en rapport fra FN.

Der blev sidste år produceret 1738 ton kokain. Det var en stigning fra 1400 ton året forinden, oplyser FN's kontor for stoffer og kriminalitet.

Det er de højeste tal, siden FN begyndte at monitorere produktionen i 2001.

Dyrkningen af kokablade steg med 13 procent.

Der bliver nu dyrket kokablade på et areal på cirka 2300 kvadratkilometer. Til sammenligning er Fyn godt 3000 kvadratkilometer.

Omkring halvdelen af de colombianske kokaafgrøder bliver dyrket på det oprindelige folks landområder, i skovreservater eller i naturparker ifølge rapporten.

De nye tal kommer, dagen efter at Colombias præsident, Gustavo Petro, sammen med den mexicanske præsident, Andrés Manuel López Obrador, kritiserede en USA-ledet "krig mod stoffer".

Det gjorde de på et latinamerikansk topmøde i byen Cali i Colombia.

De to præsidenter beskyldte kampagnen for kun at være til gavn for narkokarteller samt at have fremmet volden uden at tage fat på de underlæggende problemer som fattigdom og arbejdsløshed.

Gustavo Petro har blandt andet foreslået at droppe straffen for narkohandlere, som melder sig selv.

Størstedelen af den colombianske kokain er tiltænkt at ende i USA eller Europa.

En stor del af produktionen er kontrolleret af væbnede grupper som guerillagrupper, paramilitære grupper eller narkokarteller.

Colombia er det land i verden, hvor der produceres mest kokain. Herefter følger Peru og Bolivia.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter