13.05.23

Fagforening afblæser varslet 50 timers tysk togstrejke

Deutsche Bahn og fagforeningen EVG er nået til enighed om et forlig. EVG har derfor afblæst strejkevarsel.
Tyskland undgår en varslet 50 timers togstrejke, som ellers så ud til at ville lamme en del togtrafik fra søndag aften. Transportfagforeningen EVG er blevet enige med togselskabet Deutsche Bahn om et forlig ved arbejdsretten. Ifølge EVG vil Deutsche Bahn opfylde fagforeningens krav om mindsteløn. (Arkivfoto).
Tyskland undgår en varslet 50 timers togstrejke, som ellers så ud til at ville lamme en del togtrafik fra søndag aften. Transportfagforeningen EVG er blevet enige med togselskabet Deutsche Bahn om et forlig ved arbejdsretten. Ifølge EVG vil Deutsche Bahn opfylde fagforeningens krav om mindsteløn. (Arkivfoto).

En varslet strejke i den tyske togtrafik er afblæst, dagen før den skulle være begyndt.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det samme skriver det tyske togselskab Deutsche Bahn på sin hjemmeside.

Strejken var planlagt til at begynde søndag aften og vare 50 timer.

Den ville have lammet trafikken med fjern-, regional- og godstog.

Ifølge det tyske togselskab kan togtrafikken dog fortsat blive påvirket de kommende dage. Det skyldes håndteringen af de mange ændringer, strejkevarslet havde medført.

Fredag meddelte danske DSB, at virksomhedens internationale tog fra Aarhus og København kun ville køre til Padborg under strejken. Sent lørdag eftermiddag er det ikke meldt ud, hvad det afblæste strejkevarsel vil betyde for DSB's togplan.

Det var fagforeningen EVG, som repræsenterer tysk togpersonale, der havde varslet strejken. Foreningen forhandler overenskomster på vegne af 230.000 arbejdere, hvoraf 180.000 er ansat hos Deutsche Bahn.

De tyske arbejdere kræver højere løn for at kunne håndtere den stigende inflation, der er skyld i højere priser.

De ønsker en lønstigning på 12 procent over et år eller mindst 650 euro - cirka 4800 kroner - mere om måneden.

Deutsche Bahn har tilbudt trinvise lønstigninger på 10 procent for lav- og mellemindkomstarbejdere og 8 procent for dem med højere indkomster.

Togselskabet har også tilbudt en inflationsbonus. Men forhandlingerne var gået i hårdknude over et spørgsmål om mindsteløn.

Ifølge dpa når omkring 2000 ansatte hos Deutsche Bahn kun op på mindstelønnen på 12 euro i timen - omkring 90 kroner - gennem tillæg. Parterne er uenige om, hvordan der tages hensyn til dem i forhandlingerne om overenskomster.

Lørdag indsendte togselskabet en hasteansøgning hos en arbejdsdomstol. Selskabet klagede over, at strejken var ude af proportioner og ville være til skade for kunder og ikke-involverede tredjeparter.

Lørdag eftermiddag er de to parter så nået til enighed om et forlig, og EVG har afblæst strejken.

I en udtalelse skriver EVG lørdag eftermiddag:

- DB AG (Deutsche Bahn, red.) erklærede lørdag, at det ville opfylde vores mindstelønskrav.

- Efter råd fra arbejdsretten i Frankfurt er vi derfor nået til enighed om at suspendere varslingsstrejken hos DB AG indtil videre.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter