13.10.23

Første evakueringsfly fra Israel letter fredag eftermiddag

Ministerium ringer til alle på danskerlisten, som ønsker evakuering. Fly er planlagt fredag og lørdag.
Her ses argentinere stige om bord på et Hercules fly i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv torsdag.
Her ses argentinere stige om bord på et Hercules fly i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv torsdag.

Første evakueringsfly for danskere i Israel og de palæstinensiske områder afgår fredag eftermiddag fra Tel Aviv efter weekendens angreb fra Hamas.

Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på det sociale medie X - tidligere kendt som Twitter - natten til fredag.

Der er også planlagt et fly lørdag.

- Udenrigsministeriet ringer pt. til alle på danskerlisten, der ønsker evakuering. Vi tilbyder konkrete flyafgange og søger bekræftelse på ønske om plads, skriver ministeriet på X.

- Første fly planlagt fra Tel Aviv eftermiddag 13. oktober. Vi fortsætter med at ringe også i forhold til planlagt fly 14. oktober.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sagde torsdag til Ritzau, at han forventer, at de, der ønsker at blive evakueret fra Israel, bliver det i løbet af de kommende dage.

- Jeg har ikke et helt præcis antal. Det tror jeg varierer dag for dag, nærmest time for time. Men det er flere hundrede, vi taler om. Det afhænger dog også meget af, hvordan situationen kommer til at være i løbet af de næste par dage i Israel.

- Kommer der til at være endnu mere spænding i Israel, så tror jeg, at der er flere, der vil sige, at de gerne vil benytte sig af muligheden, siger Troels Lund Poulsen.

Troels Lund Poulsen forventer, at evakueringen vil kunne foregå relativt hurtigt, fordi det danske fly vil være udstationeret på Cypern. Det vil sige, at det alene står for at flyve danskere fra Israel til Cypern.

Fredag morgen har Israel oplyst, at landets militær vil foretage operationer i betydelig grad i Gaza i de kommende dage. Borgere i Gaza er blevet bedt om at begive sig i sydlig retning.

Et dansk Hercules-fly satte torsdag eftermiddag kursen mod Cypern. Første forsøg på at komme til Cypern begyndte 13.15 torsdag, men her måtte flyet vende om på grund af tekniske problemer. Klokken 16 lykkedes det at komme afsted efter udskiftning af en elektronisk komponent.

En lang række lande er ligeledes i gang med evakueringer. Det gælder for eksempel Argentina, Østrig, Norge, Sverige - og mange andre.


Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter