03.08.23

Kidman og Clooney giver millioner til strejkende kolleger

En dobbeltstrejke i Hollywood koster alle parter dyrt. Kendisser spytter i kassen for at støtte kolleger.
Skuespilleren George Clooney er blandt en række Hollywood-kendisser, der har doneret over en million dollar - knap syv millioner kroner - til de kolleger, der strejker mod de store filmstudier. (Arkivfoto).
Skuespilleren George Clooney er blandt en række Hollywood-kendisser, der har doneret over en million dollar - knap syv millioner kroner - til de kolleger, der strejker mod de store filmstudier. (Arkivfoto).

Flere topskuespillere, som ligger allerøverst på Hollywoods lønstige, har doneret millioner til arbejdsløse skuespillere, der strejker på nu fjerde uge.

Det oplyser skuespillernes fagforening, SAG-AFTRA, ifølge nyhedsbureauet AFP.

I øjeblikket strejker både skuespillere og manuskriptforfattere i Hollywood i en dobbeltstrejke - den første siden 1960.

Manuskriptforfatterne, som er organiseret i fagforeningen WGA, indledte deres strejke i maj. Skuespillerne sluttede sig til i begyndelsen af juli.

Onsdag oplyste WGA, at forfatterne og de store filmstudier skal mødes fredag. Det er det første møde mellem de stridende parter, siden strejken begyndte i maj.

Både skuespillernes og manuskriptforfatternes fagforening mener, at underholdningsindustrien har ændret sig markant, i takt med at streaming er blevet dominerende.

Samtidig mener de, at deres arbejde udfordres af kunstig intelligens, hvis evner hele tiden udvikler sig.

Begge faggrupper kæmper for at få mere i løn og for bedre arbejdsvilkår.

Underholdningsindustrien og delstaten Californien, hvor Hollywood ligger, lider økonomisk under strejken, skriver AFP.

Det samme gør de strejkende, som ingen løn får.

Blandt de skuespillere, der har doneret penge til deres strejkende kolleger, er George Clooney, Meryl Streep og Leonardo DiCaprio.

Også kendisser som Nicole Kidman, Julia Roberts og Oprah Winfrey har spyttet i SAG-AFTRA's støttekasse.

Ifølge AFP har fagforeningen samlet over 15 millioner dollar - omkring 102 millioner kroner - de seneste tre uger.

- Underholdningsindustrien er i krise. SAG-AFTRA behandlinger i øjeblikket mere end 30 gange så mange ansøgninger om krisehjælp, som vi plejer, siger foreningens præsident, Courtney B. Vance.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter