14.04.23

Kina: Vi kommer ikke til at sende våben til Rusland

Den kinesiske udenrigsminister har fredag haft besøg af Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock.
Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock (til venstre), har fredag besøgt den kinesiske udenrigsminister, Qin Gang, i Beijing.
Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock (til venstre), har fredag besøgt den kinesiske udenrigsminister, Qin Gang, i Beijing.

Kina har ikke tænkt sig at sende våben til Rusland.

Det understreger den kinesiske udenrigsminister, Qin Gang, fredag i forbindelse med et besøg fra Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock.

- Vi sender ikke, og vi kommer ikke til at sende våben til stridende parter, siger Qin Gang efter næsten to timers samtale med Baerbock.

Den kinesiske minister forklarer, at Kinas rolle i Ukraine er at fremme forsoningen og sætte skub i fredsforhandlingerne.

Samtidig sender han en løftet pegefinger til Vesten.

- Det sidste, Kina har brug for, er en lærer fra Vesten, siger Qin Gang.

Kommentaren er blandt andet en henvisning til vestlig kritik af menneskerettighedssituationen i Kina. Qin Gang mener dog ikke, at der er nogen "ensartet standard på tværs af hele verden".

Baerbock svarer, at der rent faktisk er en "fælles standard" og henviser blandt andet til FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne.

Den vestlige kritik har især omhandlet Xinjiang-regionen, hvor uighurer og andre muslimske mindretal menes at blive undertrykt.

Menneskerettighedsgrupper og uighurer, som er flygtet fra Kina, har beskrevet, at hundredtusindvis af uighurer og andre minoriteter er blevet tvunget i genopdragelseslejre, hvor de lever under elendige forhold.

Baerbocks besøg i Kina finder sted i hovedstaden Beijing.

Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende.

I sidste måned mødtes den kinesiske præsident, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, i den russiske hovedstad, Moskva.

Her understregede de to ledere deres gode forhold.

dpa

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter