24.06.23

Ministerium opfordrer Wagner-soldater til at forlade Prigozjin

Ifølge det russiske forsvarsministerium er Wagner-soldater blevet "bedraget" af Wagner-leder Prigozjin.
Det russiske forsvarsministerium opfordrer soldater fra Wagner-gruppen om at vende leder Jevgenij Prigozjin ryggen. Her stiller Wagner-soldater op til et billede i byen Rostov,  hvor de er til stede lørdag.
Det russiske forsvarsministerium opfordrer soldater fra Wagner-gruppen om at vende leder Jevgenij Prigozjin ryggen. Her stiller Wagner-soldater op til et billede i byen Rostov, hvor de er til stede lørdag.

Det russiske forsvarsministerium opfordrer soldaterne, der hører under Wagner-gruppen, til at forlade gruppens leder, Jevgenij Prigozjin.

Det oplyser ministeriet i en besked på tjenesten Telegram. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge ministeriet er soldaterne blevet "narret og slæbt ud på et kriminelt eventyr" af Prigozjin.

Soldaterne opfordres til at kontakte ministeriet eller sikkerhedsstyrkerne.

Det russiske forsvarsministerium lover til gengæld at sørge for soldaternes sikkerhed.

Natten til lørdag har været præget af stor uro i Rusland. Det skyldes, at Prigozjin hævder, at hans soldater har forladt Ukraine og nu opholder sig i byen Rostov. Byen ligger i det sydlige Rusland nær grænsen til Ukraine.

Konflikten kulminerede for alvor, da Prigozjin fredag aften beskyldte det russiske forsvar for at have bombet Wagner-gruppens positioner i Ukraine, hvor de to kæmper side om side.

Forsvarsministeriet i Rusland kaldte beskyldningerne pure opspind. Ministeriet oplyste, at der ville blive rejst en straffesag mod Prigozjin for at opildne til oprør.

Også den russiske efterretningstjeneste FSB har tidligere lørdag opfordret Wagner-soldater til ikke at følge Prigozjins "kriminelle og forræderiske" ordrer, men i stedet at pågribe ham.

Vladimir Putin, der er Ruslands præsident, har lørdag formiddag holdt en tv-transmitteret tale til nationen.

Han nævnte ikke hverken Wagner-gruppen eller Prigozjin direkte, bemærker det britiske medie BBC. Men han sagde, at Rusland er blevet "forrådt af dem, der forsøger at organisere et mytteri og skubbe landet ud i anarki og brodermord".

Ifølge Putin er det "overdrevne ambitioner og egeninteresser, der har ført til forræderi".

Putin advarer om, at de, der "fortsætter ad vejen til forræderi" eller væbnet oprør, vil blive straffet.

- Det er en kniv i ryggen på vores land og folk, sagde præsidenten.

Prigozjin sagde tidligere lørdag, at "25.000 soldater stod klar til at dø. Og så 25.000 flere".

Hvor mange Wagner-soldater der er taget med til Rusland, og hvor mange der er blevet i Ukraine, står umiddelbart ikke klart.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter