13.10.23

Nasa sender rumfartøj til metalfyldt asteroide

Danmark har bidraget med et af de måleinstrumenter, som skal bruges til at undersøge asteroiden Psyche.
Psyche sendes op med en Falcon Heavy-raket fra det amerikanske firma SpaceX.
Psyche sendes op med en Falcon Heavy-raket fra det amerikanske firma SpaceX.

Nasa har fredag sendt et rumfartøj mod asteroiden Psyche fra Kennedy Space Center i Florida.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Asteroiden har en meget høj koncentration af metal. Det er første gang, at man sender et rumfartøj mod denne slags asteroide.

Rumfartøjet, som også har fået navnet Psyche, forventes at nå asteroiden i august 2029, efter at den har tilbagelagt 3,5 milliarder kilometer i rummet.

Psyche-asteroiden ligger "kun" 500 millioner kilometer væk fra Jorden, men rumfartøjet kan ikke flyve i en lige linje til asteroiden. Derfor bliver turen gennem rummet noget længere.

Om bord på rumfartøjet er tre videnskabelige instrumenter, der skal nærstudere asteroiden, som er omkring 226 kilometer bred.

Et af dem er udviklet på DTU Space i København. Det består af to magnetometre, der skal kortlægge og udforske asteroidens magnetfelt.

De to andre instrumenter om bord er et kamera, der skal tage højopløselige billeder af asteroiden, og et "røntgen- og neutron-spektrometer", som skal kortlægge, hvilke elementer Psyche består af. Det skriver DR.

Tidligere på ugen fortalte astrofysiker Christina Ayoe Toldbo fra DTU Space til DR, at forskerne bag vil undersøge asteroiden, fordi det kan give indblik i Jordens kerne, som også er metallisk.

På den måde kan Psyche lære os noget om, hvordan planeter dannes, og hvordan solsystemet udvikler sig.

Professor John Leif Jørgensen fra DTU Space, der har været med til at udvikle et af instrumenterne, var til stede under opsendelsen fredag.

- Det gik heldigvis forrygende. Det var en meget overvældende oplevelse, siger han til Videnskab.dk.

John Leif Jørgensen beskriver lyden fra opsendelsen som "et dommedagsbrag."

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter