14.08.23

Opposition raser over spørgsmål i polsk folkeafstemning

Oppositionen i Polen beskylder regeringen for at manipulere med folkeafstemninger for at ramme dem i valg.
Polens højrenationale premierminister, Mateusz Morawiecki, ventes i denne uge at få parlamentets godkendelse af ordlyden til fire separate folkeafstemninger. De afholdes sammen med parlamentsvalget 15. oktober.
Polens højrenationale premierminister, Mateusz Morawiecki, ventes i denne uge at få parlamentets godkendelse af ordlyden til fire separate folkeafstemninger. De afholdes sammen med parlamentsvalget 15. oktober.

Ved valget i Polen 15. oktober vil regeringen også sende fire emner til folkeafstemning med en ordlyd, som får oppositionen til at fnyse.

Spørgsmålene er forfattet til at vildlede om oppositionens politik, lyder kritikken.

Et af spørgsmålene lyder: Skal Polen tage imod tusindvis af illegale indvandrere?

Den nationalkonservative regering siger, at den har lagt sig fast på de fire spørgsmål, som vælgerne skal tage stilling til. Skal Polen tillade flere indvandrere, skal et grænsehegn til Belarus fjernes, skal staten sælge flere af sine ejendomme og skal pensionsalderen sættes op.

Borgerplatform, der er et midterparti, som i nogle målinger ligger side om side med regeringspartiet PiS, siger, at spørgsmålene har til formål at flytte stemmer ved at forvrænge, hvad der er oppositionens politik.

PiS og dets regeringspartnere ventes senere i denne uge at vedtage spørgsmålene i parlamentet.

PiS går ved valget efter en tredje regeringsperiode. Partiet har gjort modstanden over for indvandring til et omdrejningspunkt for dets valgkamp.

Partiet beskylder oppositionen for at ville skade Polens økonomi ved at sælge ud af statens ejendomme. At det bringer landets sikkerhed i fare, mens Rusland fører krig i Ukraine.

- Når vi foreslår et spørgsmål, og vi ikke vil sælge ud af Polens værdier, så bliver oppositionen rasende. Når vi foreslår et spørgsmål, så der ikke er pligt til at arbejde, indtil man er 67 år, så er de irriteret, lyder det fra premierminister Mateusz Morawiecki.

Om indvandring vil vælgerne blive spurgt, om de "støtter adgangen for tusindvis af illegale indvandrere fra Mellemøsten og Afrika, på linje med den tvungne omfordelingsmekanisme, som er påført af EU-bureaukratiet".

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter