26.10.23

Orban betegner håndtryk med Putin som del af fredsstrategi

Ungarns premierminister skal torsdag møde EU-landenes ledere efter opsigtsvækkende håndtryk med Putin.
Ungarns premierminister, Viktor Orban, mødtes tirsdag den 17. oktober med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Torsdag og fredag deltager Orban i EU-topmøde i Bruxelles.
Ungarns premierminister, Viktor Orban, mødtes tirsdag den 17. oktober med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Torsdag og fredag deltager Orban i EU-topmøde i Bruxelles.

Ungarns premierminister, Viktor Orban, forsvarer, at han under et møde med Vladimir Putin i sidste uge udvekslede håndtryk med den russiske præsident.

Håndtrykket var en del af en strategi for fred, siger premierministeren på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.

- Rusland og Ungarn har en fælles nabo i Ukraine. Derfor vil vi gerne holde alle kommunikationskanaler åbne, siger Orban om håndtrykket.

Det har ført til kritik, fordi Orban dermed ser ud til at demonstrere uenighed mellem EU-landene om tilgangen til krigen i Ukraine.

Det kan give Putin blod på tanden, hvis han tror, at EU-landenes støtte til Ukraine begynder at vakle, har kritikken lydt.

Orban mener på sin side, at andre EU-lande også burde tale med Rusland.

- I har en krigsstrategi. Vi har en fredsstrategi. Derfor holder vi alle kanaler åbne. Det er vi stolte af. Vi er de eneste, der taler for fred i Europa, hvilket er i alles interesse, siger Orban.

Fredag meldte USA's ambassadør i Budapest, David Pressman, ud om bekymringerne ved Orbans møde med Putin.

- Vi er alle foruroligede over, at den ungarske premierminister har mødt Putin, mens Rusland som aggressoren er i krig med Ukraine, sagde den amerikanske ambassadør til den amerikansk finansierede Radio Free Europe.

Kritikken blev dog afvist af den ungarske regering.

- USA's ambassadør har ikke kompetencen til at bestemme Ungarns udenrigspolitik. Det er op til den ungarske regering, sagde Orbans stabschef, Gergely Gulyas, til den ungarske tv-station ATV.

Mødet mellem de to regeringschefer fandt sted i Beijing og omhandlede "Belt and Road-initiativet".

Det er Kinas store projekt, som har til formål at skabe det 21. århundredes version af den gamle Silkevej - infrastruktur med havne, lufthavne og jernbaner og meget andet fra Kina gennem Asien til Europa, Mellemøsten og Afrika.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter