25.03.23

Præsident Putin vil placere atomvåben i nabolandet Belarus

Ruslands præsident siger, at han vil gøre det samme som USA gør: Placere atomvåben hos allierede.
Ifølge præsident Vladimir Putin er det Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko (tv), der har ønsket at få placeret russiske taktiske atomvåben i sit land.
Ifølge præsident Vladimir Putin er det Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko (tv), der har ønsket at få placeret russiske taktiske atomvåben i sit land.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at Rusland vil placere taktiske atomvåben i Belarus.

Han siger, at der er indgået en aftale med Belarus om at stationere de taktiske atomvåben på nabolandets territorium. Det sker på anmodning fra Belarus.

Ifølge Putin har præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, gennem længere tid taget spørgsmålet op om russiske atomvåben på belarusisk jord.

- Vi er blevet enige med Lukasjenko om, at vi vil placere taktiske atomvåben i Belarus, lyder det.

Putin siger, at det ikke vil krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben (NPT).

Han konstaterer, at det er det samme, som USA gør, når det placerer atomvåben hos europæiske allierede.

- Belarus' anmodning om disse våben fra Rusland er ikke usædvanlig, siger han ifølge Tass.

Rusland har gennem længere tid spillet op til, at Belarus kan få en mere aktiv rolle i den krig, som Rusland har påført Ukraine.

Belarus grænser op til både Rusland og Ukraine.

Taktiske atomvåben har aldrig været anvendt i krig. De er udviklet til at kunne udslette en fjende og dennes militære udstyr på kamppladsen. I modsætning til strategiske atomvåben der kan udslette lande.

Putin har gentagne gange siden den russiske invasion i Ukraine 24. februar sidste år i slet skjulte vendinger truet Ukraine og Vesten med de russiske atomvåben.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter