01.07.23

Spansk EU-formandskab vil fremme ukrainsk optagelse

EU er et fredens projekt, der opstod efter Anden Verdenskrig for at forhindre nye krige, siger Sánchez i Kyiv.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tog lørdag morgen imod den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, der var rejst til Kyiv på den første dag af Spaniens seks måneder lange EU-formandskab for at vise fortsat opbakning til Ukraine.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tog lørdag morgen imod den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, der var rejst til Kyiv på den første dag af Spaniens seks måneder lange EU-formandskab for at vise fortsat opbakning til Ukraine.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchéz, har lørdag under et besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv, lovet den ukrainske regering 55 millioner euro i ny hjælp.

Beløbet, der svarer til cirka 410 millioner kroner, skal bruges til hjælp til små og mellemstore virksomheder i Ukraine.

Sánchez ankom til Kyiv lørdag morgen på den første dag af det seks måneder lange spanske EU-formandskab.

Formålet med turen er at udtrykke Europas fortsatte solidaritet med det krigsramte land.

EU vil hjælpe Ukraine "så længe, det er nødvendigt", og "uanset den pris, der skal betales", lyder det fra den spanske premierminister.

I en tale i det ukrainske parlament mindede Sánchez om, at EU er et fredens projekt, der opstod ud fra asken af Anden Verdenskrig med det formål at forhindre nye krige.

Tidligere lørdag havde EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, lovet, at Spanien vil fremme idéen om at optage Ukraine i EU under dets formandskab for EU, der blev indledt lørdag.

- Spanien vil bidrage til dette. Den spanske regering har altid støttet en ukrainsk optagelse, siger Borrell i et interview med den spanske tv-station TVE.

Borrell, som selv er spansk, har været EU's repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik siden 2019.

Spaniens formandskab, der blev indledt lørdag, fortsætter frem til den 31. december 2023.

Ukraine anmodede om EU-medlemskab den 28. februar 2022, og ved EU-topmødet den 23. juni fik Ukraine og Moldova status som EU-kandidatlande.

Ukraine har gennemført en række reformer af retsvæsnet, en indsats mod korruption og for beskyttelse af mindretal, hvilket har bragt Ukraine tættere på EU-medlemskab.

Det tager dog normalt en årrække at nå frem til en optagelse. Kroatien blev eksempelvis kandidatland i 2004, men først medlem i 2013.

Når et land har det roterende formandskab for EU er det formand for ministerrådet i et halvt år. På den måde deles formandsopgaverne mellem EU-landene, og de får alle mulighed for at sætte dagsordenen i ministerrådet.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter