15.03.23

Stor britisk velfærdsplan indeholder billigere børnepasning

Den britiske finansminister vil have flere briter tilbage i arbejde, efter at de har fået børn.
Det skal være billigere for britiske forældre at få passet deres mindste børn, lyder det i forslag, som finansminister Jeremy Hunt onsdag har præsenteret.
Det skal være billigere for britiske forældre at få passet deres mindste børn, lyder det i forslag, som finansminister Jeremy Hunt onsdag har præsenteret.

Storbritanniens finansminister, Jeremy Hunt, har onsdag fremlagt omfattende planer om at give det britiske velfærdssystem et løft.

Det sker i forbindelse med præsentationen af et forslag til et nyt statsbudget.

Blandt ministerens forslag er en udvidelse af mulighederne for børnepasning.

- I dag fremlægger jeg reformer, der fjerner de forhindringer, der afholder folk, der ellers har lyst til det, fra at arbejde, lyder det fra Hunt.

Hans forslag er, at arbejdende forældre får betalt 30 timers børnepasning om ugen til børn under fem år fra børnene er ni måneder. Det er en udvidelse af det nuværende system, der kun omfatter børn på tre og fire år.

- Jeg vil ikke have, at nogen forældre med børn under fem år forhindres i at arbejde, hvis de har lyst. Det skader vores økonomi og er urimeligt - særligt over for kvinder, siger Hunt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Priserne på børnepasning i Storbritannien er steget til at være blandt de højeste i verden ifølge den internationale økonomiske organisation OECD.

Næsten 30 procent af et forældrepars indkomst går til børnepasning, hvis parret har to små børn, skriver Reuters.

Den britiske finansminister omtaler onsdagens samlede forslag som "de største ændringer af vores velfærdssystem i et årti".

Forslaget inkluderer også tiltag, der skal få ældre - og særligt ældre læger - til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, skriver Reuters.

Hunts forslag vil hæve statens udgifter til pension, velfærd og børnepasning fra en milliard pund i 2023-2024 til 7,1 milliard pund i 2027-2028.

Storbritannien har siden sidste år været ramt af adskillige strejker blandt alt fra sygeplejersker og ambulanceansatte til advokater og havnearbejdere.

Årsagen er særligt stigende leveomkostninger.

I denne uge har læger og lærere været blandt de strejkende i Storbritannien.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter