09.09.23

Ukraine om G20-erklæring: Ikke noget at være stolte af

I modsætning til sidste års G20-møde undlader lederne i år at nævne Rusland i erklæring om krigen i Ukraine.
Rusland er repræsenteret af udenrigsminister Sergej Lavrov ved G20-mødet lørdag. Russisk modstand har ført til udvanding af erklæring om krigen i Ukraine.
Rusland er repræsenteret af udenrigsminister Sergej Lavrov ved G20-mødet lørdag. Russisk modstand har ført til udvanding af erklæring om krigen i Ukraine.

Ukraine kritiserer en erklæring fra G20-lederne, der fordømmer et lands brug af magt for at øge sit territorium, men ikke nævner Rusland ved navn.

- Ukraine er taknemmelig over for de partnere, der forsøgte at få en stærkere ordlyd ind i teksten, siger Oleg Nikolenko, som er talsmand for det ukrainske udenrigsministerium.

- Men når det handler om Ruslands aggression mod Ukraine, har G20-landene ikke noget at være stolte af.

G20-lederne blev enige om en udvandet tekst, efter at Rusland og til dels Kina var imod den oprindelige udgave.

I et opslag på Facebook har den ukrainske talsmand postet en del af den erklæring, som lederne af G20-landene er nået til enighed om.

Med rødt har Nikolenko flere steder ændret i teksten, så Rusland er nævnt. Og i stedet for "krigen i Ukraine" vil han have ordlyden ændret til "krigen mod Ukraine".

Den russiske forhandler Svetlana Lukasj mener derimod, at der er tale om en mere "afbalanceret" formulering i den endelige udgave af teksten.

Hun tilføjer, at der var "meget svære forhandlinger" om ordlyden vedrørende Ukraine.

I sidste ende havde BRIKS-landene - Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika - bidraget til den endelige ordlyd.

Da G20-lederne var samlet til topmøde på den indonesiske ø Bali sidste år, udsendte de en meddelelse, der på det kraftigste fordømte "Ruslands aggression mod Ukraine".

G20-topmødet blev lørdag indledt i Indiens hovedstad, New Delhi.

Ingen repræsentanter fra Ukraine er inviteret med på mødet.

- Det er klart, at Ukraines deltagelse ville have ført til en større forståelse blandt deltagerne, skriver Nikolenko.

Rusland er repræsenteret ved G20-topmødet af udenrigsminister Sergej Lavrov. Præsident Vladimir Putin deltager ikke.

Kina har på forhånd meddelt, at præsident Xi Jinping heller ikke vil deltage. Kinas delegation ledes i stedet af premierminister Li Qiang.

Kina og Rusland har erklæret, at de vil ændre den internationale verdensorden, som ifølge dem er domineret af USA og Vesten.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter