06.06.23

Ukraine: Russiske styrker har sprængt stor dæmning i Kherson

Ukraine hævder tirsdag, at russiske styrker har ødelagt en stor dæmning i Kherson-regionen.
I oktober anklagede Rusland og Ukraine ifølge Reuters hinanden for at planlægge at sprænge dæmningen i luften. (Arkivfoto).
I oktober anklagede Rusland og Ukraine ifølge Reuters hinanden for at planlægge at sprænge dæmningen i luften. (Arkivfoto).

Russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften, hævder den sydukrainske militære kommandoenhed tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Imidlertid afviser den russisk-indsatte borgmester i Nova Kakhovka ifølge det statslige russiske nyhedsbureau RIA, at det skulle være sket, skriver Reuters.

Et andet statsligt russisk nyhedsbureau Tass skriver dog også ifølge Reuters, at dæmningen er blevet ødelagt.

- Omfanget af ødelæggelsen, hastigheden og mængden af vand, og de sandsynligt berørte områder, er ved at blive klarlagt, skriver kommandoenheden på Facebook ifølge Reuters.

På det sociale medie Twitter kan man se videoer af, at der tilsyneladende er gået hul på dæmningen.

Det har ikke været muligt at bekræfte ægtheden af de videoer.

Tass citerer en unavngiven kilde for at sige, at området er ved at blive oversvømmet. Kilden siger yderligere, at det var en stille nat uden luftangreb på dæmningen.

I oktober anklagede Rusland og Ukraine ifølge Reuters hinanden for at planlægge at sprænge dæmningen i luften.

På samme tidspunkt sagde præsident Volodymyr Zelenskyj også, at Rusland havde lagt miner på dæmningen som forberedelse på at sprænge den i luften, hvilket han sammenlignede med brugen af masseødelæggelsesvåben.

Dæmningens ødelæggelse er noget, som ifølge Reuters vil udløse støre oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

Den 30-meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning blev bygget i 1956 som en del af et vandkraftværk.

Dæmningen på Dnepr-floden holder på et 18 kubikkilometer stort bassin, der ud over at forsyne Krim-halvøen vand også bruges til nedkølingen af atomkraftværket Zaporizjzja.

En embedsmand i det russisk-indsatte bystyre siger dog ifølge Reuters, at sprængningen af dæmningen ikke på nuværende tidspunkt er kritisk for atomkraftværket.

Dets ødelæggelse vil ifølge Reuters sende en voldsom vandmasse ud over Kherson-regionen, der ligger lige nord for Krim-halvøen.

Samtidig vil ødelæggelsen af vandkraftværket have konsekvenser for den i forvejen pressede energiforsyning.

Kherson-regionen er under krigen i Ukraine blevet delvist annekteret af Rusland. Den ligger lige nord for Krim-halvøen, som blev annekteret af Rusland i 2014.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter