22.10.23

USA sender luftværn til Mellemøsten

USA sender luftværnssystemet Thaad til Mellemøsten som reaktion på de øgede spændinger i regionen.
Her ses et Thaad-system. Fra køretøjets lad kan systemet affyre missiler, som skyder fjendtlige projektiler ned. (Arkivfoto).
Her ses et Thaad-system. Fra køretøjets lad kan systemet affyre missiler, som skyder fjendtlige projektiler ned. (Arkivfoto).

USA skruer nu op for den militære tilstedeværelse i Mellemøsten, efter at konflikten mellem Hamas og Israel for alvor er blusset op, og en militærbase med amerikanske soldater er blevet ramt af raketter.

Lloyd Austin, som er USA's forsvarsminister, siger søndag morgen i en pressemeddelelse, at han efter drøftelser med præsident Joe Biden har besluttet sig for at sende luftværnssystemer til Mellemøsten.

- Efter detaljerede drøftelser med præsident Biden om de seneste eskaleringer fra Iran og dets stedfortræderstyrker i Mellemøsten har jeg i dag stået bag en række skridt, som skal styrke forsvarsministeriets stilling i regionen.

- De skridt skal styrke de regionale afskrækkelsesforsøg, øge beskyttelsen for vores styrker i regionen og hjælpe med at forsvare Israel, siger Austin.

Det er blandt andet luftværnssystemet Thaad, som bliver sendt afsted til Mellemøsten.

Thaad-systemet er et enormt moderne luftværn med en kraftfuld radar. Det fungerer ved at opsnappe missiler i luftrummet og skyde dem ned, før de kan ramme deres mål.

Radaren er så kraftfuld, at Kina og USA skændtes over den amerikanske udstationering af systemet i Sydkorea. Kina var bange for, at systemet gjorde, at USA kunne kigge ind i kinesisk luftrum.

Militærbaser med amerikanske styrker er på det seneste blevet gjort til mål for raketter.

Onsdag blev amerikanske styrker ramt af to forskellige droneangreb i Irak. Torsdag slog to Katjusja-raketter ned i en anden irakisk militærbase med amerikanske styrker.

Der er ikke nogen forlydender om, at nogen skulle have mistet livet i de angreb.

Det står ikke umiddelbart klart, hvem der står bag angrebene.

Men det amerikanske forsvar er i stigende grad på vagt over for væbnede grupper i Mellemøsten, som har forbindelser til Iran.

Blandt andet Hamas, som udførte angrebet i Israel 7. oktober, er støttet af Iran og har modtaget finansiering derfra. Det samme gælder den sydlibanesiske gruppe Hizbollah og den palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad.

Alle grupperne har Israel og USA som to af deres ærkefjender.

USA har allerede øget sin tilstedeværelse i Mellemøsten med to krigsskibe. Der er tale om to hangarskibe, hvorfra landet om nødvendigt kan lancere luftangreb.

Der er også sendt støtteskibe til de enorme hangarskibe, som begge er over 330 meter lange. 2000 flådesoldater er desuden blevet udstationeret i regionen.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter