18.08.23

USA vil godkende levering af danske F-16-kampfly til Ukraine

USA støtter Danmarks træning af ukrainske piloter og har sagt god for, at Danmark sender F-16-fly til Ukraine.
Det er USA, som producerer F-16-kampfly. Derfor kræver det godkendelse fra USA, hvis et land vil eksportere F-16-kampfly til et andet. (Arkivfoto).
Det er USA, som producerer F-16-kampfly. Derfor kræver det godkendelse fra USA, hvis et land vil eksportere F-16-kampfly til et andet. (Arkivfoto).

USA vil godkende, at danske og hollandske F-16-fly bliver sendt til Ukraine, når oplæringen af ukrainske F-16-piloter er gennemført.

Det fremgår af et brev, som Reuters har set.

Brevet er angiveligt skrevet af USA's udenrigsminister. Han har sendt det til repræsentanter fra henholdsvis Danmark og Holland.

- Jeg skriver for at udtrykke USA's fulde støtte til både leveringen af F-16-kampfly til Ukraine og til uddannelse af ukrainske piloter af kvalificerede F-16-instruktører, står der i brevet ifølge Reuters.

Det fremgår ikke, hvornår brevet bliver sendt til repræsentanterne.

- Det forbliver afgørende, at Ukraine er i stand til at forsvare sig mod vedvarende russisk aggression og krænkelse af sin suverænitet, lyder det fra Antony Blinken ifølge Reuters.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) bekræfter over for TV 2, at han har modtaget brevet med godkendelsen fra Blinken.

- Jeg kan bekræfte, at der har været en brevudveksling mellem mig og Antony Blinken, som hviler på, at forsvarsministeren og jeg har rakt ud til USA for at afsøge, hvad vores muligheder er, siger Lars Løkke til TV 2.

Han slår desuden igen fast, at der ikke er taget stilling til, hvornår en eventuel donation af kampfly vil ske.

Både Danmark og Holland leder træningen af ukrainske F-16-piloter.

I juli udtalte Troels Lund Poulsen (V), som dengang var fungerende forsvarsminister, at træningsindsatsen ville begynde i august i Skrydstrup i det sydlige Jylland.

I alt er 11 lande enige om at gå sammen i en koalition, som skal sikre træningen.

Ud over Danmark og Holland har også Belgien, Canada, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Sverige og Storbritannien tilsluttet sig koalitionen.

Da det er USA, som producerer F-16-kampfly, kræver det godkendelse fra USA, hvis et land vil eksportere F-16-kampfly til et andet.

På Folkemødet på Bornholm udtalte Troels Lund Poulsen i juni, at "Ukraine har brug for fly mere end nogensinde, hvis de skal vinde deres kamp, og det gælder også danske F-16-kampfly".

Ukraines luftvåben råder i dag over kampfly af typen MiG-29, der blev produceret i Sovjetunionen. De er ifølge det ukrainske militær ikke nær så effektive som de amerikanske F-16-fly.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter