30.10.23

Venstre går en smule frem i første måling efter Ellemanns exit

I sidste uge forlod Jakob Ellemann-Jensen politik, mens Troels Lund Poulsen meldte sig som formandskandidat.
Jakob Ellemann-Jensen er fortid i dansk politik. For en uge siden takkede han af.
Jakob Ellemann-Jensen er fortid i dansk politik. For en uge siden takkede han af.

Venstre er gået en smule frem i den første Voxmeter-måling foretaget for Ritzau efter Jakob Ellemann-Jensens farvel til dansk politik.

I den seneste måling fra analyseinstituttet står Venstre til 9,3 procent af stemmerne, hvis der skulle være folketingsvalg i morgen. I den forrige stod regeringspartiet til 8,8 procent af stemmerne.

Den seneste meningsmåling er lavet blandt 1028 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den er gennemført i perioden fra 23. oktober til og med 29. oktober.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i målingen er på +/-2,5 procentpoint. For Venstre er det 1,8 procentpoint.

Netop 23. oktober holdt Venstre pressemøde, hvor Ellemann-Jensen meddelte, at han trådte tilbage som Venstres formand og samtidig forlod dansk politik.

Det skete efter en turbulent tid for Venstre efter folketingsvalget 1. november sidste år.

Her endte Venstre med skuffende 13,3 procent af stemmerne, og partiet endte med at foretage en kovending af rang ved at gå i regering med Socialdemokratiet - og Moderaterne - selv om Ellemann-Jensen i klare vendinger før og under valgkampen havde slået fast, at Venstre aldrig nogensinde ville gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister.

I begyndelsen af 2023 gik Ellemann-Jensen ned med stress, og han endte med at være væk i et halvt år. Da han gjorde comeback 1. august, var det fortsat til dårlige meningsmålinger og intern kritik, hvilket blev beskrevet i en række medier.

- Min person skygger for Venstres resultater i regeringen. Og min person skygger for, at Venstre kan komme fremad igen. Derfor tager jeg konsekvensen nu og træder tilbage som formand for Venstre, sagde Ellemann-Jensen bandt andet på pressemødet i sidste uge.

To dage efter Ellemann-Jensens farvel meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sig som formandskandidat.

Det er på Venstres landsmøde i Herning 18.-19. november, at en ny formand vælges. Kandidater til posten skal melde sig senest 8. november.

Eksminister Claus Hjort Frederiksen mener, at Venstres nedtur i særdeleshed skyldes, at Venstre har fremstået som et parti, der konstant vender på en tallerken.

Sådan sagde Hjort Frederiksen i et interview med Jyllands-Posten i weekenden.

- Vi fremstår jo i dag som et parti, som laver det ene løftebrud efter det andet. Det startede med Jakob Ellemanns meget barske ord om aldrig nogensinde at arbejde sammen med Mette Frederiksen, sagde Hjort Frederiksen i søndagens avis.

Venstre fik i midten af oktober sin dårligste meningsmåling - 8,5 procent - hos Voxmeter nogensinde.

Generelt går det ikke prangende for regeringspartierne. Socialdemokratiet står til 22,3 procent af stemmerne. Ved 2022-valget fik partiet 27,5 procent.

Moderaterne står til 7,0 procent. Partiet fik 9,3 procent af stemmerne ved valget.

Samlet står regeringspartierne til 38,6 procent af stemmerne mod 50,1 procent ved valget.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter