Analyse

01.11.20

Premium

Biden bliver ikke så stor en økonomisk fest, som du måske regner med

De fleste analytikere vurderer, at et Biden-præsidentskab vil øge verdenshandlen og skabe bedre vækstbetingelser uden for USA, men det er måske ikke så ligetil at drage den konklusion. Biden er nemlig nødsaget til at fortsætte dele af Trumps kurs, hvis man skal tro analysen fra global chefstrateg i Nordea, Andreas Steno Larsen.

Når stemmerne er talt op efter valget 3. november har vi formentlig ikke blot fået en ny præsident, men også et økonomisk og handelsmæssigt paradigmeskifte – i hvert fald hvis vi skal tro på den washingtonske konsensus. Trumps præsidentskab har været præget af en hård linje over for handelspartnere, som har haft et mangeårigt handelsoverskud med USA – herunder især Kina, men også delvist Tyskland.

Toldsatserne på kinesiske varer, som eksporteres til USA, er blevet omtrent syvdoblet igennem den hårde toldkrig med kineserne, som tilsvarende har mere end fordoblet toldsatserne på amerikanske varer. Der blev sat et foreløbigt punktum for toldkrigen med underskrivelsen af handelsaftalen mellem USA og Kina i januar 2020, hvilket blev modtaget med pomp og pragt i de fleste medier. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen