Analyse

19.10.22

Premium

Hundefløjten: “Almindelige danskere” er politisk kodesprog

Morten Okkels: Hvad mener politikerne i virkeligheden, når de taler om almindelige danskere? Ja, det er en appel til middelklassen, men mere kompliceret end det.
Screenshot fra Inger Støjbergs festvideo på Danmarksdemokraternes hjemmeside.
Screenshot fra Inger Støjbergs festvideo på Danmarksdemokraternes hjemmeside.

“Så vil vi huske på alle jer i tusindvis af helt almindelige danskere, som kan se jeres løn og jeres pension blive udhulet på grund af inflationen,” understregede statsminister Mette Frederiksen, da valget blev udskrevet. 

Og selvfølgelig sagde hun det. Hvis der er noget, der optager en statsminister i valgkamp, er det de helt almindelige danskere. Ethvert problems alvor og politiske prioritet forhøjes, hvis problemet påvirker dem. Blandt de borgerlige kappes særligt den værdipolitiske højrefløj om at fremstå som deres sandeste repræsentant. 

“Fokus har været alt for stort på nogle politikområder, som simpelthen ikke vedrører os helt almindelige danskere,” sagde Inger Støjberg til DR.

Den kliché har andre også hæftet sig ved. Faktatjekkerne hos Tjekdet har undersøgt, hvem den helt almindelige dansker er statistisk set, med artiklen Hvordan ser den helt almindelige dansker egentlig ud? 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab