Analyse

28.08.24

Premium

Iran frygter fred og stabilitet

Irans imamer har geopolitiske ambitioner. Deres iboende had til Vesten og ambitionen om at vende tilbage til fordums storhed betyder, at så længe imamerne sidder på magten i Teheran, bliver Iran ikke en almindelig stat, men en magt, der vil fortsætte med at skabe ufred og ustabilitet i hele regionen. Naser Khader giver i sin analyse også et bud på, hvad vi kan gøre.

Der er ikke én konflikt i Mellemøsten eller Nordafrika, hvor Iran ikke har en finger med i spillet. 

I det anstrengte forhold til Israel har Iran alle sine nyttige idioter rundt omkring: Hizbollah i Libanon, shia-militser i Irak, Houthi-bevægelsen i Yemen og listen fortsætter. Iran er også involveret i Venezuela. Her er indenrigsministeren af libanesisk oprindelse med tætte forbindelser til Hizbollah, som har Iran i ryggen. Desuden har Iran forbindelse til nogle af de karteller, der smugler narko ind i USA. Selv menneskesmuglertunnelerne under grænsen mellem Mexico og USA har Iran en andel i.

Imam-styret frygter fred og stabilitet. Derfor har de fra starten været modstander af Abraham-aftalerne (normalisering mellem Israel og de arabiske lande). Nogle hævder ligefem, at Iran havde en finger med i angrebet på Israel den 7. oktober, fordi Saudi-Arabien og Israel var så tæt på en normaliseringsaftale, der i øvrigt omfatter en palæstinensisk stat på sigt. Det er farligt for iranerne - derfor skulle den stoppes. 

Hvorfor blander Iran sig i alle mulige konflikter? Der er flere forklaringer. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab