Analyse

08.12.20

Premium

Riget fattes ikke penge

Andreas Steno: En ny delvis nedlukning har ramt Danmark, men riget fattes, modsat generel medie-rapportering, ikke penge. Danmark har råd til at understøtte økonomien igennem vinteren, og det kan endda også give god økonomisk mening.
Foto: Prachatai, Flickr
Foto: Prachatai, Flickr

Coronakrisen hærger over det europæiske kontinent igen, og økonomisk dyre nedlukninger er endnu engang på tapetet, næsten uanset hvilket land man skeler til. Selv de ellers kålhøgne svenskere er efterhånden ved at blive bløde i knæene over for den kontinentaleuropæiske hårdere linje og måske med god grund. Selvom nedlukninger på papiret er omkostningsfulde, så kan de vise sig at være godt givet ud, selv fra en økonomisk synsvinkel. Alternativet med massiv virusspredning og en efterfølgende frivillig social isolering kan vise sig at være dyrere. Lad mig forklare.

Da coronakrisen ramte som et lyn fra en klar himmel i det tidligere forår, valgte de fleste lande at forfølge en hurtig nedlukningsstrategi med henvisning til risikoen for en overbelastning af sundhedssystemet. Det viste sig efterfølgende også at være en strategi som afbødede den allerværste økonomiske smerte, eftersom en hurtig nedbringelse af smittespredningen muliggjorde en markant genåbning af økonomien ind i forsommeren.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen