Anmeldelse

07.02.23

Premium

Gå aldrig fuldt Hella Joof

‘Meter i sekundet’ er en parforholdsfilm, der ironiserer over en woke og selvoptaget ungdom. Den er hyggelig uden at være uforglemmelig, men boomers vil elske den.
‘Meter i sekundet’ havde premiere 2. februar. I hovedrollerne er Sofie Torp og Thomas Hwan. (Foto: Martin Dam Kristensen)
‘Meter i sekundet’ havde premiere 2. februar. I hovedrollerne er Sofie Torp og Thomas Hwan. (Foto: Martin Dam Kristensen)

Hella Joof har kastet sig over at filmatisere Stine Pilgaards anmelderroste roman Meter i sekundet om et smart par fra Aarhus, der flytter til en højskole i Vestjylland. Det er der kommet en hyggelig film ud af, som gør grin med en selvoptaget og woke ungdom og stiller skarpt på forskelle mellem generationer, jyder og københavnere.

I Hella Joofs version bor parret Rasmus og Marie dog ikke i Aarhus, men i København, inden Rasmus får ansættelse som litteraturlærer på en højskole i Velling i Vestjylland. Det er det, der foranlediger, at Marie må ofre sit storbyliv til fordel for livet som “påhæng” for Rasmus. 

Filmen viser ved at stille københavnere og vestjyder op over for hinanden en grundlæggende forskel: Storbyboere er grænseoverskridende, og jyder er grænsebevarende. Storbyboere kan lide at overskride den fremmedes grænser, og vi kan lide, når fremmede overskrider vores. Så føler vi os set.

Man ser i åbningsscenen, hvordan Marie fører sig frem på det brune værtshus Borgerly: Hun ser et par, der kigger hinanden dybt i øjnene, og hun siger til fyren: “Hvis du ikke snart kysser hende, så gør jeg!”. Derefter skøjter hun høj på sig selv videre til baren, hvor hun rådgiver bartenderen om kærlighed: “Du skal jo finde en, der har det, du selv mangler!”

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab