Smag i vin skifter i løbet af livet, ligesom smag i tøj og indretning. Det gør det i hvert fald for mig. Jo mere jeg ved om vin, ligesom jo mere du ved om en kunstner eller designer, jo mere interessant bliver værket. Og Brunello di Montalcino var bestemt ikke en vin, jeg holdt af for fem år siden.
Den er proppet til med tannin. Og tannin skal man lære at sætte pris på, hele munden trækker sig sammen og man bliver nødt til at køre tungen over sine tænder, før man har en normal følelse igen. Men nu er de, tanninerne, noget af det bedste. De giver friskhed og en tilstedehed.
De vil dig noget, de tanniner, de vil ikke please dig. Med de karakteristiske smage af læder, fad, skovbund, og svampe har disse vine en høj plads på min personlige hylde.
Brunello er opkaldt efter druen Bruno. Som man dog i 1879 slog fast var den præcis samme druesort som Sangiovese, og som den i dag kun hedder – og udelukkende er lavet på.
Montalcino er et af de mest prestigefyldte vinområder i hele Italien og ligger i provinsen Siena i Toscana-regionen. Områdets middelhavsklima med varme somre og kølige vintre giver ideelle vækstbetingelser. Bakkeskråningerne giver fremragende dræning og sollys, hvilket gør det muligt for druerne at modnes fuldt ud samtidig at bevare et højt niveau af syre. Jorden i Montalcino er rig på ler og kalksten, hvilket giver mineralitet og kompleksitet.
Ud over sin komplekse smag er Brunello di Montalcino kendt for sin lange lagringspotentiale. For at vinen kan få lov at få sit navn, skal ligge på fad i minimum to år og må først frigives til salg 1. januar i det femte år efter høst.
En Riserva skal ligge på fad et år ekstra. Ud over Brunello di Montalcino produceres også Rosso di Montalcino på de samme Sangiovese-druer, men med en kortere lagringstid.
Det er nemt at sige, man er Brunello-fan, for der er strenge krav, der skal overholdes af vinmageren, før vinen må bære navnet. Måske er jeg heldig, men jeg har endnu til gode at smage en Brunello, jeg ikke brød mig om. De har alle ligget i samme ende af skalaen, men er dog ikke alle lige gode.
Så lad os nu se nærmere på et aktuelt udvalg:
Poggierellino 2016: 4 stjerner (ud af 6)
Noter af tranebær, jordbund, egetræsfad, læder, nellike, sort peber og jern. Det er en superlækker Brunello, som har de noter, den skal have. Duften er dog ikke så kraftig, og eftersmagen varer ikke helt så længe ved, som jeg kunne ønske.
Købes hos Meny Illum, 349 kr.
Brunello di Montalcino Terre del Palio 2016: 5 stjerner
Her er ribs, tranebær, peber, lakrids, chokolade. Den er spicy, har røg og fad. Efter den har åbnet sig, kommer der yderligere noter af vanilje og støv. Virkelig gode tanniner og lang eftersmag.
Købes hos Den Sidste Flaske, 199 kr.
I Palazzi Riserva 2013: 5 stjerner
Noterne er lidt mere udviklet pga. alderen, som her er jordbær, jord, læder, råd, lakrids og chokolade. Tanninerne er dampet en del af i de 10 år, den på allerede har ligget. Så har man det lidt stramt med de helt vilde tanniner, er det en nem og fantastisk vin. Jeg savner noget dybde, smagene er der, men de forsvinder for hurtigt.
Købes hos Meny Illum, 449 kr.
Vasco Sassetti 2017: 6 stjerner
Her er skønne noter af tranebær, røde bær, nellike, røg, tørret krydderier – timian, sort peber. Der er læder, råd, fad og brændt træ. Den er vanvittigt kompleks. Klart smagningens vinder.
Købes hos Mr.Brunello, 520 kr.
San Lorenzo 2018: 5 stjerner
Dejlige noter af jordbær, urter, grøn peber, røg, egetræsfad, der er et spicy touch, her er skovbund, tobak, og sød lakrids. Der er dybe og kraftige smage, der varer ved og udvikler sig i munden, en meget spændende vin.
Købes hos Mr.Brunello, 620 kr.
Vinene er stillet til rådighed af forhandlere.