Anmeldelse

06.04.23

Vintroduktion med Sif: Nordens dyrebare dråber

De seneste år er svensk vin kommet på vinkortet – i hvert fald i Sverige. Ligesom Danmark er det blevet stadig mere moderne at avle vin i Sverige, hvor der i dag er cirka 30 vingårde. Sif Meincke har besøgt Ästad.

Man tænker ikke, at vejen nord for Danmark er den rette vej til en vinrejse. Ikke desto mindre var det den vej, vi kørte. Jeg har besøgt Ästad, som er en lille vingård 2,5 timers kørsel nord fra København. Det var faktisk smukt med det grå, disede og tågede vejr, lidt eventyragtig stemning. 

Efter et par timers kørsel drejede vi af fra hovedvejen, kørte det sidste stykke ad en snoet svensk skovvej og endte til sidst foran en vinmark. 

Vingården Ästad ligger i det svenske landskab, hvor stengærderne blender smukt ind imellem de 100 år gamle egetræer, som har stået der i de tre generationer, gården har været i familiens eje.

Vinmarken er især plantet til med Solaris-druen, men også Pinot Noir og Chardonnay eksperimenteres der med.

Solaris

Solarisdruen er optimal til det kolde nordiske klima og er den drue, som dyrkes allermest i både Danmark og i Sverige. Solaris stammer fra Tyskland, er en krydsning af blandt andet Pinot Gris, Riesling og Muscat og har eksisteret siden begyndelsen af ​​1980'erne. 

Druen har et meget højt sukkerindhold og er modstandsdygtig over for sygdomme og vejrforhold, hvilket gør den perfekt til dyrkning i det fugtige og kølige skandinaviske klima.

Solaris er sprød og syreholdig. Fordi den modnes langsomt i vores nordiske klima, kan der forekomme mange forskellige smagsnuancer i vinen, som selvfølgelig også varierer meget, alt efter hvor den gror, til hvilken produktionsmetode der anvendes. Noter er lige fra melon, pære, stikkelsbær, grønt æble til ananas med toner af honning og vanilje. Ofte har den stor krop og en kraftfuld koncentration.

Ästad er en ny vingård. De satte de første 14.000 stokke i 2011 og lavede deres første høst og vinproduktion i 2014. De eksperimenterer stadigvæk rigtig meget med produktionen. Hvor længe den skal ligge på fad (de bruger franske egetræsfade, der er medium/light roasted), og hvor længe den skal andengæres. Indtil videre er det kun deres sparkling wine, som kunderne får lov at købe.

Og de planter på livet løs. De har lige sat 28.000 stokke helt nede ved kysten. Her får den noget varmere havtemperatur lov at påvirke druen, fordi havet sender den varmere luft ind over vinstokkene.

Ästad har en drøm om i 2028 at have plantet så mange flere stokke, at de kan producere 300.000 flasker mod de 30.000, de laver i dag.

Smagning 

Ästad producerer vintage-vine. Det vil sige, der kan være stor forskel på smagen fra år til år. Mange vinslotte i Champagne blander mosten fra flere årgange, så deres vine smager ens hvert år. Derfor ved man altid, hvordan en Bollinger non vintage smager.

Så længe har Ästad ikke produceret vin, at de har haft mulighed for at lave en non vintage. Det er de dog gået i gang med nu og har gemt noget most fra de sidste par årgange, så de om nogle år vil kunne begynde med NV sparkling wine.

Deres flasker har unikke etiketter, der står årgangen med stort tal. Og så er der tre kurver, en for temperatur, nedbør og soltimer, så man på den måde kan aflæse forskellen på hver årgang, når man står med flaskerne i hånden.

2020: Farven i glasset var lys, lidt til den grønne side. En meget frisk og lidt ufærdig vin. Masser af noter af grønne æbler, lidt hyldeblomst, citrusfrugter, grønne blommer. Masser af syre. Den minder mig om siv fra klitterne ved stranden. Til denne vin vil jeg nyde en frisk nyfanget østers med masser af citron.

2018: Denne vin kommer til salg på Systembolaget til foråret, og den var jeg også heldig at få lov at smage. Den har en tydelig hyldeblomstnote og en masse grønne æbler, meget syre, men langt mindre end den fra 2020. Der er meget brusende til at starte med, men det stilner hurtigt af. Den har en dejlig lang eftersmag.

Besøg selv Ästad vingård: https://astadvingard.se

Her er også en virkelig lækker spaafdeling, faktisk den lækreste, jeg endnu har besøgt, og det siger ikke så lidt. Pris for ophold med spa, 4-retters menu og morgenmad fås fra 1.000 DKK. Michelin-restauranten ’äng’ er en del af vingården.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter