Anmeldelse

04.05.23

Vintroduktion med Sif: Smagen af Mallorca

Sif Meincke har udforsket de mallorcanske vine. De giver anledning til øferie, men fungerer også herhjemme som et godt supplement til kødretter.
Den mallorcanske vingård BiniVista ejes af danske Søren Svenningsen, der plantede sine første vinstokke i 2019. For information om besøg, se binivista.com. (Fotos fra Mallorca: Sif Meincke)
Den mallorcanske vingård BiniVista ejes af danske Søren Svenningsen, der plantede sine første vinstokke i 2019. For information om besøg, se binivista.com. (Fotos fra Mallorca: Sif Meincke)

Snart rejser det halve af Danmark til Mallorca for at feriere den, nyde øens smukke landskab og det dejlige klima. Men hvad med vinen, kan Mallorca finde ud af det? 

Mallorcas vinhistorie går helt tilbage til antikken, men det er kun i de seneste årtier, at øen er blevet kendt for kvalitetsvine. 

Klimaet er godt til vindyrkning. Der er varme vinde fra syd og kølige vinde fra nord, og så er det jo en ø, hvor der er vind fra havet fra alle sider. Det giver en god balance mellem sødme og syre i druerne og en fyldig og kompleks smag i vinen.

75 procent af det vinbeplantede område på Mallorca har kalkholdig jord, som giver druerne den rette næring og hjælper med at udvikle den klassiske mallorcanske vin. Den er ofte kompleks med noter af eksotiske frugter, stenfrugter, blomster, urter og krydderier. Derudover kan du finde mineraler, kalk, vanilje, kaffe og chokolade. 

Mallorcansk vin er jeg tidligere gået uden om, men kun på grund af mangel på viden. Så med en håndfuld venner besluttede jeg mig for at tage på en lille vinrejse til Mallorca en forlænget weekend for at få det undersøgt.

Vi fik smagt os lidt igennem på to af de cirka 70 vingårde, som Mallorca rummer, Ses Talaioles og BiniVista. Det er to steder, jeg meget varmt kan anbefale at besøge, når du lander på øen.

Mange af producenterne dyrker de klassiske Bordeaux-druer Cabernet Sauvignon og Merlot til deres røde vine, men selvfølgelig også deres lokale druer som Manto Negro og Callet.

Herpå følger testen af de aktuelle mallorcanske vine, vi kan købe herhjemme:

Gallinas & Focas 2019: 4 stjerner (ud af 6 stjerner)

Lavet på 100 % Manto Negro, som er en lokal drue. Vinen er et resultat af vingården 4 Kilos og en gruppe unge med Downs syndrom. De har fundet på navnet til vinen, som betyder Høns og Sæler, tegnet etiketten samt plukket, sorteret og trampet druerne. 

Vinen er let i farven. Virkelig rar at få i munden. Noter af petroleum, mørke varme bær, masser af krydderier, peber, salvie. Den har mange og anderledes nuancer, end jeg lige forventede, da jeg duftede til den. En virkelig spændende vin, der overrasker. Så meget at den er spændende at nyde uden mad. 
Købes hos laudrup.dk, 235 kr.

Son Mayol 2017: 5 stjerner

50% Cabernet Sauvignon og 50% Merlot er et klassisk bordeaux-blend, og sådan smager den også. En ultra lækker vin, men den kunne lige så godt komme fra Bordeaux. 

Vinen er mørk i farven, duften er mørk, dyb, sød og varm. Den har lidt bid af tannin og noter af peber, læder, sød lakrids og brombær. Der er lidt spidse ribs med karamel. En grillet bøf er oplagt til denne vin på terrassen en sommerdag. 
Købes hos smv.dk, 395 kr.

Binigrau Obac 2018: 3 stjerner

Det er en kraftfuld vin. Med syre. Noter af lakrids, marmelade, salvie, jordbund og våde blade.

En helt fin vin med et blend af et par lokale druer sammen med Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Den har heller ikke noget overraskende over sig, men den er fin, en god ragout vil gøre denne vin rigtig godt selskab. 
Købes hos: densidsteflaske.dk, 155 kr.

Bodegas Bordoy Marés 2018: 3,5 stjerner

Den dufter frisk, dyb og af våde sten. Der er smag af friske kirsebær og gode tanniner. En dejlig vin med et mix med den lokale Callet-drue og de klassiske Cabernet Sauvignon og Merlot. I denne vin giver det ikke den mallorcanske overraskelse. Men det er en vin, de fleste vil synes om til kød, der er let krydret. 
Købes hos densidsteflaske.dk, 129 kr.

Ànima Negra An/2, 2020: 5 stjerner

Denne flaske er vingården Ànima Negras 2. vin, og den er for længst blevet kult. Her er spændende krydderier, noget ukendt og muskatnød. Der er frisk og bitter hasselnød. Støvet jord, vanilje og masser af sød lakrids. 

Den er speciel og helt sin egen, ligesom den første vin i testen, Gallinas & Focas. I Àn/2 er der de lokale druer Manto Negro og Callet, sammen med en smule Syrah. Jeg vil gerne spise noget med røg og krydderier til denne vin. Et dyr, der har været på grillen med masser af grillsmag, vil være skønt. 
Købes hos Meny Illum, 279 kr.

Ses Talaioles Sestalino 2017: 5 stjerner

Sestalino er fra deres terroir-linje, som er deres mere eksklusive vine. Den er en dyb og fyldig madvin, men samtidig er der også en hel del mineralitet i smagen på grund af placeringen af vinmarkerne. Der er støv og krydderier i både næse og gane. Der er fad, tobak og mørkebær.

Druesammensætningen her er Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah og de lokale druer Callet og Cantanegra. Til denne vin vil jeg så afgjort foretrække en rød bøf. Jeg glæder mig allerede til at smage den igen.
Købes hos ibvin.dk, 199,50 kr.

Vine er stillet til rådighed af forhandlere.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter