Artikel

28.04.23

LA melder sig ind i opgør med spontan asylbehandling

Liberal Alliance vil gerne hjælpe DF og NB med at afskaffe retten til spontan asylbehandling i Danmark. Danmarksdemokraterne holder sig tilbage.

Det samlede udfald var givet på forhånd, inden spørgsmålet kom til debat i Folketingssalen torsdag aften: Nej, regeringen og Folketingets flertal ville ikke fjerne den automatiske ret for asylansøgere til at få deres sag behandlet i Danmark. 

Men forslaget B 36 havde samtidig det formål at få de borgerlige partier til hver især at bekende kulør i det spørgsmål. Her viste det sig, at Liberal Alliance er det tredje parti i strammernes rækker.

“Grundlæggende ja, vi kigger positivt på det her. Vores udgangspunkt er ikke, at asyl er noget, man opnår ved at nå frem til den danske grænse. Vi ser gerne, at asylbehandling foregår i nærområderne i stedet for, og det er der flere klare fordele ved,” uddyber udlændingeordfører Steffen Larsen i Kontrasts lørdagspodcast Den Blå Time, der kan høres 29. april fra morgenstunden. 

Liberal Alliances kurs vækker begejstring i de to partier, der allerede var sikre støtter af B 36, der oprindelig er fremsat af Nye Borgerliges Peter Seier Christensen. Han er p.t. sygemeldt, og i hans fravær har Dansk Folkeparti overtaget forslaget. Herfra brugte ordfører Mikkel Bjørn LA’s støtte som anledning til at sende en stikpille andetsteds hen. 

“Det er jeg glad for at høre – og forundret over, at Danmarksdemokraterne dermed placerer sig til venstre for Liberal Alliance,” sagde Bjørn, som kort forinden havde skoset Danmarksdemokraternes Peter Skaarup for hans manglende tilslutning til forslaget.

Peter Skaarup havde i sin ordførertale erklæret sig enig i, at der burde være færre asylansøgere til Danmark. Men han talte samtidig for, at man måtte anerkende “de internationale spilleregler” og forsøge at nedbringe tilstrømningen på andre måder, for eksempel via lavere ydelser til flygtninge.

Der vil under alle omstændigheder være lang vej hjem for at gøre op med muligheden for spontan asyl i Danmark.

Ud over regeringspartierne støtter også Konservative og den samlede venstrefløj den nuværende mulighed for at søge asyl ved ankomsten til Danmark, som har været gældende siden udlændingeloven af 1983.  

“Det handler grundlæggende om, at vi ser forskelligt på internationale løsninger,” konstaterede udlændingeminister Kaare Dybvad (S), som ser vejen frem i et samarbejde med andre lande, oplagt inden for EU, hvor den danske regering vil være med til at sikre opstramninger.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter