Artikel

21.03.23

Socialister i flyverskjul efter voldelig opfordring

Socialistisk Ungdomsfront i Odense ville give tæsk til racister på sin Instagram-profil. Nu har ingen lyst til at tale nærmere om det budskab. Heller ikke kammeraterne i Enhedslisten.
I fraværet af eget ungdomsparti har Enhedslisten gennem mange år samarbejdet med Socialistisk Ungdomsfront. Her er SUF til valgfest med Enhedslisten i 2015. (Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix)
I fraværet af eget ungdomsparti har Enhedslisten gennem mange år samarbejdet med Socialistisk Ungdomsfront. Her er SUF til valgfest med Enhedslisten i 2015. (Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix)

På tværs af videoen står der: “Tæsk din lokale racist <3”.

Eller rettere – det stod der. For der er tale om en nu slettet video, som blev lagt op på Instagram af Socialistisk Ungdomsfronts Odense-afdeling. En afdeling og landsorganisation, som efterfølgende er gået i flyverskjul. 

Videoen blev optaget ved en demonstration på Odense gågade i lørdags, hvor FN’s internationale dag mod racisme og diskrimination blev markeret. På videoen fremgik blandt andre en syngende Christian Ivan Jakobsen, som er folketingskandidat for Enhedslisten, som SUF også samarbejder med.

Konservativ Ungdoms landsformand, Christian Holst Vigilius, reagerede på det socialistiske optrin:

”Vi ved jo godt, at der er de her autonome typer hos SUF. Men jeg synes, at det er vildt, at det ikke bliver til en større mediehistorie, når det blev til en kæmpe shitstorm, da vi tog til USA og hjalp vores søsterparti – sammenholdt med at SUF åbent på deres egen Instagram opfordrede til, at man tæsker racister. Ud fra deres egen definition af, hvad en racist er, så gælder det alle, som går ind for en nogenlunde stram udlændingepolitik,” uddyber Christian Holst Vigilius til Kontrast. 

Kontrast har forsøgt at få kommentarer fra de relevante personer. Fra Christian Ivan Jakobsen selv og fra SUF i Odense og på landsplan. 

Vi ville gerne vide, hvordan sådan et opslag finder vej til Instagram, om det udtrykker medlemmernes holdning, hvilke racister der hentydes til, og hvad hændelsen eventuelt får af konsekvenser. Ingen har ønsket at besvare de spørgsmål. 

Men i et Facebook-opslag bedyrer Christian Ivan Jakobsen, at han ikke selv er ophavsmand til videoen, og han tager afstand fra budskabet om tæsk.

Et medlem af Socialistisk Ungdomsfront har i tråden meldt ud, at de ikke kan sige, hvem det er, der har lagt materialet op, men at det nu er fjernet. 

Et SUF-medlem tog faktisk telefonen, da Kontrast ringede. Han ønskede heller ikke at svare på spørgsmål, men fortalte, at der snart ville blive lagt et statement op på SUF’s sociale medier. Det opslag er imidlertid stadig ikke til at finde.

Tavshedslisten 

SUF samarbejder til dagligt med Enhedslisten, og Kontrast har derfor kontaktet de fleste af Enhedslistens folketingspolitikere for en kommentar.

Vi nåede at få fat i Pelle Dragsted, men han afviste at udtale sig om sagen. Han valgte i stedet at henvise til gruppeformand Peder Hvelplund. Kontrast fik telefonisk kontakt til Hvelplund, som lovede, at han ville vende tilbage senere. 

“Klar og entydig afstandtagen fra vold er en forudsætning for ethvert samarbejde med Enhedslisten. Det gælder også selvstændige organisationer som SUF,” har Hvelplund skrevet til den socialdemokratiske netavis Pio. 

Vi vil gerne have uddybet, om den holdning indebærer et brud mellem Enhedslisten og SUF. Det er nemlig ikke første eksempel på truende adfærd og legitimering af vold mod politiske modstandere. 

Enhedslistens egen hjemmeside kan man læse om, hvordan Jeanette Kusk – tidligere ledende medlem af SUF – har udtrykt forståelse for, at nogle demonstranter har udøvet vold og hærværk. Enhedslisten er også tidligere blevet konfronteret med den slags.

Peder Hvelplund er dog fortsat ikke vendt tilbage på Kontrasts henvendelse.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter